четвртак, мај 9, 2024

Top 5 Ove Nedelje

Related Posts

NIŠTA SPEKTAKULARNO NA PRVOJ OVOGODIŠNJOJ SEDNICI SO

Tresla se gora…desilo se kašnjenje

Bujanovac, 22.mart 2017. (BuPress)  Tačno posle 52 minuta od zakazanog početka Prve ovogodišnje sednice lokalnog parlamenta (10:00), u skupštinsku salu ušao je predsednik SO Jonuz Musliju, zajedno sa odbornicima svog Pokreta za demokratski progres, Partije za demokratsko delovanje i Demokratske unije Albanaca. U odborničkim klupama strpljivo su ih (do) čekali odbornici opozicione Demokratske partije, koalicije oko SNS i Srpske liste. A tačno 40 minuta trajalo je utvrđivanje dnevnog reda od osam tačaka. Očekivano, predloženi dnevni red usvojen je glasovima vladajuće većine, posle interesantnih dijaloga, replika, simpatičnih i manje simpatičnih dosetki i začkoljica… Ništa spektakularno se nije desilo. Možda je vest o mogućoj promeni opštinske vlasti “prošla” kod nekoga, nije kod onih koji su bili vlast u prošlom sazivu – Demokratske partije Nagipa Arifija. Ajredin Hida, odbornik ove partije konstatovao je da su neki ušli vrlo raspoloženi, očigledno uživajući u onome što su sami plasirali. Primetio je da je ova sednica zakazana samo da bi se formalno ispoštovali rokovi za njeno obavezno održavanje, da se na dnevnom redu nalazi Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku privremenog organa JP “Komunalac”, kako bi se legalizovalo nešto što se već desilo. Radi se o ukidanju Direkcije za izgradnju, bolje rečeno o radnicima koji su preraspoređeni da rade u komunalnom preduzeću, njih 20-23 kako je rekao, kojima nije regulisano socijalno i zdravstveno osiguranje, a njih 16 lepo se skućilo u opštinskoj upravi. Opštinska uprava nije fabrika da proizvodi radna mesta. Stvorili ste kopile koje ste ostavili… kada poraste tražiće roditelje, slikovito se izrazio Hida. Nagip Arifi je predložio formiranje Anketnog odbora ododbornika pozicije i opozicije, koji bi ispitao transfer radnika Direkcije, da li su u radnom odnosu ili nisu i pronalaženje krivca za sve što se dogodilo. Kako je istakao – svi su znali za rokove, nisu ih ispoštovali. Treba odgovoriti na pitanje – kakav je danas status Direkcije?! Njegov predlog nije prošao, a odbornici vladajuće PDD replicirali su u stilu: Sada se mnogo sekirate za “Komunalac”, a kada ste bili vlast nije vas mnogo zabrinula sudbina radnika Radio televizije Bujanovac. Mi nećemo dozvoliti da nijedan radnik ostane bez posla, to ćemo rešiti na zakonom propisan način… Arifi je replicirao da je obaveza prema radnicima RT Bujanovac bila u rukama sadašnje vlasti, koja je maja meseca prošle godine formirala skupštinsku većinu…
Odbornik i potpredsednik OO SNS Nenad Zafirović imao je primedbu na zapisnik sa prošle skupštinske sednice na kojoj je predložio revidiranje postojećeg poslovnika o radu. Iako je naglasio da sve što kaže uđe u zapisnik, jer “izgovorena i pisana reč ostaje…”, a dobio je i podršku za svoju inicijativu, njegov predlog nije našao mesta u zapisniku, jer, kako mu je odgovorio Jonuz Musliju – ne može sve da uđe u zapisnik!!! Postoji tonski snimak, može se proveriti!!!
Nenad Mitrović, predsednik OO SNS i narodniposlanik pitao je – šta je to radilo Opštinsko veće u prošloj godini, izveštaj je  napisan na samo četiri strane, a potrošilo se oko 3 miliona dinara?! Da li se zna ko je u tom Veću zadužen za pojedine resore, zašto nema davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta…? Dobio je odgovor da nije striktno predvidjeno da OV mora da ima resore i one koji su na njihovom čelu, a utrošena sredstva su namenjena članovima, za rad. Sve u skladu sa zakonom…
Zašto je bilo nezainteresovanih za uzimanje pod zakup poljoprivrednog zemljišta i ko je zadužen da kontroliše nezakonito korišćenje istog, odgovorio je dr Stojanča Arsić, zamenik predsednika opštine. Razlog je loša zakonska regulativa, svako zemljište se gotovo  postovećuje sa onim u Vojvodini, cena po ha ista. Uz to, nema parcijalno uzimanje dela zemljišta, već u kompletu cela površina, što nikako ne odgovara ovdašnjim poljoprivrednicima. Što se tiče nezakonitog korišćenja, za proveru i preduzimanja određenih sankcija zadužena je poljoprivredna inspekcija, ne lokalna samouprava, rekao je Arsić.
– Trošite 3 miliona, a ne radite ništa, replicirao je Mitrović…
I tako. Tačka po tačka, diskusija za diskusijom, replika za replikom … Epilog: Sve predložene tačke dnevnog reda odrađene su, svi izveštaji su usvojeni većinom glasova.
Ništa spektakularno se nije desilo. Možda će na sledećoj skupštinskoj sednici!?
Foto:BuPress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles