ŽENA PUSTOLOV – VALENTINA ZAREVA NA VRHU KILIMANDŽARA

0
1341

Novinarka pokorila krov crnog kontinenta

Surdulica, 21.februar 2018. (Veselin Pešić za BuPress) – Posle nezaboravnog osmočasovnog uspona sa medjunarodnom ekspedicijom na najviši vrh crnog kontitenta Kilimandžaro, Valentina Zareva (53) iz Surdulice 20.februara vratila se novinarskim obavezama u Gold radiju.
Pustolovu i svetskom putniku iz Surdulice ispunio se davnašnji san da na 5.895 metara surovog krova Afrike 10.februara u osam časova pobode srpsku trobojku i domogne se čuvenih snegova i glečera koje je ovekovečio čuveni Ernest Hemingvej. Boravak u Tanzaniji i uzbudljivi uspon na najviši vrh Kilimandžara “Uhurupik”  dvanaestočlane planinarske ekspedicije iz Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije organizovao je Planinarski klub “Extrem summit team” iz Beograda.

– U izazovnu i opasnu avanturu krenuli smo iz više milionske Aruše, grada bede, sirotinje, raskoši i bogatstva. Uprkos jezivoj hladnoći, neprekidno sam u koloni pustolova i avanturista gledala ispred sebe. Nisam bila umorna, ali zbog hladnoće nisam osećala sopstvene prste. Bio je to hod po opasnoj životnoj žici. Veliki izazov. Na ivici života i smrti. Osim straha, opasni uspon probudio je u meni adrenalin. Ovakvi časovi i minuti nad čovečanskih izazova, napora, opasnosti na svakom koraku i čiste radosti večito su sjaj, koji ništa ne može zamračiti. Odoleli smo britkom vetru, ujedu hladnoće, različitim temperaturnim zonama, gladju za suncem. Savladali smo strah, bol, visinsku bolest, krizu visinske izdržljivosti. Pobedili smo. Afrika je bila pod nama. Običnim i velikim. Jer smo pokušali i uspeli, priča Valentina Zareva.

Posle uspona i spusta, visokogorci su dva dana proveli u safariju u Manjara parku i rezervatu Ngorongoro. Družili su se na bezbednom odstojanju sa lavovima, nojevima, žirafama, nilskim konjima, antilopama, zebrama, majmunima. Nezaboravan je bio susret sa pripadnicima najstarijeg afričkog plemena Masai. Učesnici ekspedicije se posle svega pitaju da li je osvajanje Kilimandžra bio san ili java.
– Svima poručujem: penjite ljudi svoje planine. Budite gospodari svog života. Vladanje vremenom je vladanje životom. Kako je na vrhu? Pojede vas erupcija emocija. Sa svih strana. Prostranstvo prirode i emocija vas izbezumi u ovoj skučenoj igri slobode, koju jedino poznajete. Bela i siva je igra života i smrti u surovoj divljini iznad koje je samo nebo, a ispod nepregledni krajolici crnog kontinenta, ističe planinarka Valentina Zareva.
Glavna urednica u Gold radiju osnivač je surduličkog Planinarskog kluba “Strešer”. Za samo tri godine planinarenja osvojila je najviše visove Balkana. Pokorila je i najviše vrhove Japana i Evrope. Ne odustaje od avanturističkog duha, pentranja po surovim i opasnim svetskim visovima, na kojima i najmanja greška može da bude kobna ostvarila je Valentina Zareva najveći uspeh: savladala je snežne glečere, prostrane snežne padine, vulkansko kamenje Kilimandžara.

Foto:Privatna arhiva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here