DANAS JE BOGOJAVLJENJE

0
1481

“Bog se javi – Vaistinu se javi”!

Bujanovac, 19.januar 2017. (BuPress) – Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija hrišćanske propovedi i koji se obeležava plivanjem za Časni krst u mnogim mestima u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.
Na Bogojavljenje, prema našem narodnom običaju, vernici izmenjuju pozdrave – “Bog se javi”, “Vaistinu se javi”.
U pravoslavnim hramovima, na ovaj praznik se osveštava bogojavljenska voda koja se smatra lekovitom i zaštitom od nečistih sila i čuva se u kućama do sledećeg velikog vodoosvećenja.
Krštenje na reci Jordan u kome učestvuje sveti Jovan, koje se u crkvi slavi kao Bogojavljenje, prvo je objavljivanje tajne svete Trojice – Oca, Sina i Svetog Duha i prvo ustanovljenje osnovnih simbola hrišćanske vere.
Praznovanje Bogojavljenja podseća hrišćane da misija Sina Božjeg nije počela njegovim rođenjem već krštenjem, jer je do 30. godine Isus živeo običnim životom drvodelje, sa majkom.
Praznik Bogojavljenja (grčki Teofania) naziva se još i Prosvećenjem jer nas “događaj na Jordanu prosvećuje, ukazujući nam na Boga kao Trojicu jedno bitnu”.
Izvor: Serbija.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here