SUTRA U NOVOM PAZARU

0
1066

Promocija kalendara Evropskog PROGRES-a za 2017.godinu i predavanje „Evropa to si ti“

Bujanovac, 20.decembar 2016. (BuPress) – Dodela nagrada autorkama i autorima najboljih radova na likovnom konkursu „Evropa: mudar izbor“ kao i promocija kalendara razvojnog programa Evropski PROGRES za 2017. godinu biće održani u sredu, 21. decembra 2016. godine Kulturnom centruGradaNovogPazara, sa početkom u 13 časova. Nagrade će uručiti šef za informisanje, komunikacije i medije Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, Ramunas Janušauskas i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.
Likovni konkurs organizovan je tokom oktobra i novembra ove godine, i imao je za cilj da podstakne srednjoškolce da na kreativan i originalan način predstave svoja viđenja zašto Evropska unija predstavlja mudar izbor. Od pristiglih 120 radova iz 30 srednjih škola jugoistočne i jugozapadne Srbije, žiri, na čelu sa grafičkim dizajnerom iz Surdulice, Danilom Bulatovićem, odabrao je 12 najboljih likovnih radova koji će se naći na stranama kalendara Evropskog PROGRESa za 2017. godinu. Đaci će biti nagrađeni laptop i tablet računarima  i mobilnim telefonima, dok će najbolja škola sa najvećim brojem i kvalitetom poslatih radova dobiti laptop, projektor i prateću opremu.
Janušauskas će se takođe obratiti studentima i studentkinjama na predavanju koje se se organizuje u okviru kampanja „Evropa to si ti“, koju finansijski podržavaju EU i Vlada Švajcarske preko Evropskog PROGRESa. Predavanje kao i sama kampanja imaju za cilj da prošire znanje celokupnog stanovništva, a posebno mladih u Srbiji o procesu evropskih integrcaija kao i o mogućnostima koje EU pruža u oblasti studiranja, razmene i sticanja radnog iskustva u zemljama članicama.
Janušauskasćeu Novom Pazaru posetiti i Almedina Muratovića, jednog od dvadest dvoje mladih preduzetnika i preduzetnica koji su preko Evropskog PROGRESa dobili opremu da započnu svoj biznis. Donatori, EU i Vlada Švajcarske izdvojile su ukupno  183.307 evra za podršku samozapošljavanju mladih u 34 opštine na jugoistoku i jugozapadu Srbije koje su uključene u realizaciju programa Evropski PROGRES.
Sprovođenje Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržavaju sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS.
U program Evropski PROGRES su uključene 34 lokalne samouprave – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.
Izvor:EUProgres
Foto:BuPress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here