SUSRET MLADIH I EVROPE U NOVOM PAZARU

0
1172

Učenica iz Leskovca prvonagrađena na likovnom konkursu za kalendar EU PROGRES-a za 2017.

„Evropa: mudar izbor“

Jednu stranicu kalendara krasiće i rad Lisine Dulaj iz Bujanovca

Novi Pazar, Bujanovac, 21. decembar 2016.(BuPress) – Katarina Mihajlović, učenica Škole za tekstil i dizajn iz Leskovca dobitnica je prve nagrade na likovnom konkursu za kalendar razvojnog programa Evropski PROGRES za 2017. godinu, na temu „Evropa: mudar izbor“, dok su drugo i treće mesto pripali Sandri Grbić iz novovaroške gimanzije „Pivo Karamtijević“ i Milanu Veličkoviću iz gimnazije „Svetozar Marković“ iz Surdulice. Ramunas Janušauskas, šef za informisanje, komunikacije i medije Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac uručili su laptop i tablet računare i mobilne telefone, kao nagrade za 12 najboljih đaka čiji se radovi nalaze na starnicama kalendara. Gimanzija „Pivo Karamtijević“ iz Nove Varoši proglašena je za najbolju školu po broju i kvalitetu poslatih radova i nagrađena je kompjuterom i projektorom.
             „Kvalitet našeg života direktno zavisi od našeg okruženja, a vi ste svojim likovnim radovima potvrdili da svi imamo isti cilj – tolerantno, ekološki čisto okruženje gde su lični i društveni razvoj prioritet”, rekao je Ramunas Janušauskas na svečanoj dodeli nagrada koja je danas održana u Novom Pazaru. Kako je dodao  tokom deset godina koliko Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Švajcarske podržavaju ovaj likovni konkurs, stasale su dve generacije srednjoškolki i i srednjoškolaca koji na kreativan način prikazuju svoje viđenje Evropske unije i evropskih vrednosti. 
            Ovogodišnja tema „Evropa: mudar izbor“ podstakla je mlade umetnike i umetnice iz 30 srednjih škola jugoistočne i jugozapadne Srbije da predstave svoje stavove o Evropskoj uniji koristeći kao smernice teme obrađene u „Evropskom dnevniku“ priručniku za srednje škole. Prema pristiglim radovima Evropa je mudar izbor jer bi članstvo u EU doprinelo boljem očuvanju životne sredine, boljim uslovima rada i života poljoprivrednika, većim mogućnostima za putovanja, obrazovanje i naučno tehnološki razvoj u društvu bez diskriminacije sa jednakim prilikama za sve.
            Stranice kalendara Evropskog PROGRESa za predstojeću godinu pored prva tri nagrađena rada krasiće i radovi Jane Mihajlović, iz Leskovca, Kristine Jović iz Aleksinca, Lisine Dulaj iz Bujanovca, Anice Petrović, iz Leskovca, Nikole Nikolova iz Surdulice, Luke Boškovića iz Raške, Milene Filić iz Leskovca, Sadmira Hamidovića iz Sjenice i Milana Todorovića iz Surdulice.
            Obraćajući se studentima na predavanju koje je organizovano u okviru kampanje „Evropa to si ti“, koju EU i Vlada Švajcarske podržavaju preko Evropskog PROGRESa, Ramunas Janušauskas je istakao da mladi u Evropi, u zemljama članicama isto kao i u zemljama koje to teže da budu, imaju puno prilika da usavrše svoja znanja i ostvare svoje potencijale.
            „Ovde ćete danas saznati kako možete da dobijete školarinu, kako da se steknete stručnu praksu, ili naučite novi jezik u nekoj od zemalja EU. Nadam se da će vas kampanja inspirisati da iskoristite mnoštvo mogućnosti koje Evropa pruža, a oni koji istraju i uspeju biće nosioci razvoja ovog kraja, ali i regiona i Evrope”, rekao je Janušauskas.
            Predstavljajući mogućnosti koje EU pruža studentima, član Tima Evropa Teo Taraniš je naglasio da su, kako pokazuje dosadašnje iskustvo, mladi u Novom Pazaru zainteresovani za teme koje se tiču procesa evropskih integracija.
            „Važno je, međutim, taj proces približiti mladima kako bi bolje razumeli koje su to konkretne koristi koje mogu da ostvare, a upravo je to cilj kampanje „Evropa to si ti“. Programi za mlade u oblasti obrazovanja i volontiranja, pre svega Erazmus plus i Evropski volonterski servis, su samo jedan deo onoga što mladi iz ovog regiona mogu da iskoriste”, rekao je Taraniš.
            Kroz niz aktivnosti i događaja koji će biti organizovani u okviru kampanje u jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji do juna 2017. godine, mladi i opšta populacija imaće priliku da saznaju više o evropskim integracijama i kako one mogu pozitivno da utiču na njihov lični razvoj, ali i na razvoj njihove zajednice.
            Ramunas Janušauskas, šef za informisanje, komunikacije i medije Delegacije EU posetio je i mladog preuzetnika Almedina Muratovića koji je uz podršku EU i Vlade Švajcarske preko Evropskog PROGRESa dobio mašine za šivenje i pokrenuće svoju proizvodnju bebi i dečje konfekcije.
            „Sa sopstvenom proizvodnjom, kvalitetom i iskustvom u radu na mašinama za šivenje, mogu da budem konkurentan na tržištu, a planiram da zaposlim i svoje sugrađane“, rekao je ovaj dvadeset šestogodišnji Novopazarac koji je dobio opremu vrednu skoro 10.000 evra.
            Evropska unija i Vlada Švajcarske kroz Evropski PROGRES zajedno sa Vladom Republike Srbije podržavaju više inicijativa koje podstiču zapošljavanje u 34 slabije razvijene opštine u Srbiji. Almedin Muratović je jedan od 22 mlada preduzetnika i preduzetnice kojima je pružena podrška u visini od oko 180.000 evra, kako bi započeli svoj biznis, a dugoročno doprineli otvaranju novih radnih mesta i podizanju konkurentnosti lokalne ekonomije.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here