KASNI IZGRADNJA HIRURŠKOG BLOKA U VRANJU

0
973

Bolnica zarasla u korov

Vranje, 10. novembar 2016. (V.Pešić za BUpress) – Posle desetogodišnje izgradnje zbog besparice, hirurški blok Zdravstvenog centra u Vranju, vredan 7,5 miliona evra, zarastao je u korov, a propada skupocena neraspakovana oprema kojoj su istekle garancije propada.
Novopostavljeni v.d.generalnog direktora Zdravstvenog centra dr Dragan Veličković najavio je da će završni radovi velelepnog zdanja na šest etaža za 300.000 pacijenata iz Pčinjskog okruga o Kosovskog pomoravlja početi tek u martu iduće godine. Velelepni hirurški blok od 5.236 kvadrata, koji finansiraju Svetska banka i Vlada Srbije, biće useljen do kraja iduće godine.
01-vr-dr-miroljub-stankovic-foto-veselin-pesic– Lokalna samouprava u obavezi je da ugradi vodovodnu i kanalizacionu instalaciju i uredi infrastrukturu pored hirurškog bloka. Radnici “Vodovoda” počeće infrastrukturne radove čim prestanu padavine. Projekat “Bolnica pod jednim krovom” realizuje se od 2006.godine. Probijeni su svi rokovi za završetak hirurškog bloka, koji će zameniti paviljonsku bolnicu. Zbog pravovremenog lečenja na jednom mestu i pod jednim krovom pacijenti više neće biti prinudjeni da odlaze u udaljene kliničke centre, rekao je član Gradskog veća dr Miroljub Stanković.
Za završetak hirurškog bloka EU Progres je obezbedio preko 2,8 miliona evra i Ministarstvo zdravlja 1,4 miliona. Infrastrukturno uredjenje funkcionalne regionalne bolnice pod jednim krovom koštaće grad Vranje 282.000 evra. Hirurški blok u vranjskom Zdravstvenom centru  imaće odeljenje hirurgije sa šest operacionih sala, dijagnostiku, intenzivnu negu, porodilište, patologiju sa obdukcionom salom, urgentno odeljenje sa svim specijalnostima, računarski centar i kabinete.
vranje-82-hirurski-blok-foto-v-pesicZbog bolnice pod jednim krovom najzad će odahnuti pacijenti i zaposleni na odeljenju vranjske hirurgije, u kojoj su nepovoljni uslovi za rad. Stara dotrajala zgrada bez lifta i drugih medicinskih potrepština je prokišnjavala. Hirurški paviljon je svojevremeno o svom trošku izgradio zadužbinar i dobrotvor Jovan Jovanović Baldžija. Paviljon je osveštan i otvoren 17.jula 1938.godine.
Foto: V.P.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here