петак, април 26, 2024

Top 5 Ove Nedelje

Related Posts

SPOMENIK LJUDSKOM NEMARU – DRŽAVA SPAŠAVA NEZAVRŠENI HOTEL

Zapostavljeni Skadar na Banjštici

Vranjska Banja, 2.novembar 2016. (V.Pešić za BUpress) – Zbog kleptomanskih ruku lopova i “zuba vremena” od nezavršenog hotela u Vranjskoj Banji ostali su goli zidovi.
Gradsko ruglo i spomenik ljudskom nemaru nalik je Skadru na Bojani, jer se gradi još od davne 1978.godine. Niko od lokalnih i državnih vlastodržaca prstom nije mrdnuo da očerupana i ukleta gradjevina od 11.000 kvadrata postane velelepni hotelsko-balneološki centar juga Srbije sa 270 postelja. Strpljivi meštani čekaju da premijer Aleksandar Vučić ispuni obećanje dato 16.oktobra u Vranjskoj Banji da će Vlada Srbije da preuzme i sablasno prazanu gradjevinu ponudi zainteresovanom stranom investitoru. Potencijalni kupac moraće za obnovu nesudjenog centra zdravstvenog turizma iz bisaga da iskešira od deset do 12 miliona evra.
vranjska-banja-1-nezavrseni-hotel-foto-v-pesicKada će i kako država da preuzme nadležnost nad Skadrom na Banjštici ostaje da se vidi, ali je izvesno da će politika da se umeša u srpski pravni sistem, jer još nije stavljena tačka na maratonski sudski spor zbog vlasništva izmedju Republičkog fonda za penziono i invalidsko oisiguranje i banjske Specijalne bolnice za rehabilitaciju. Otežavajući je paradoks zbog toga što se pre deset godina zapodenula sudanija izmedju državne institucije i ustanove.
– Preuzimanje nezavršenog hotela nije političko, već pravno pitanje. Investitor je svojevremeno bio Fond PIO, koji je objekat izgradio na zemljištu tadašnjeg Zavoda za lečenje reumatskih bolesti. Voljom lokalnih političara, objekat je preuzeo “Jumko”, koji nije završio objekat. Sudski spor Specijalne bolnice i Fonda PIO traje od 2006.godine. Osnovni sud u Vranju 2012.godine presudio je u našu korist. Smatrajući da je zgrada njegova, Fond PIO se žalio Apelacionom sudu u Nišu, koji je predmet vratio u Vranje. Očekujemo konačnu presudu o vlasništvu nad nezavršenim hotelom ,u koji je trebalo da se preseli Specijalna bolnica, rekao je šef Pravne službe u banjskom stacionaru Slobodan Spasić.
Kada je 16.oktobra posetio Vranjsku Banju predsednik Vlade Srbije prosto nije mogao da veruje da je gradjevina od 11.000 kvadrata prazna više od 35 godina. Zbunjen neverovatnim prizorom pored Banjske reke, premijer nije mogao da se otrgne neverovatnom utisku da niko u Srbiji decenijama nije brinuo o potencijalnom biseru zdravstvenog turizma u kraljevskoj banji, lekovitoj lepotici juga Srbije. Predsednik Vučić najavio je da će o Skadru na Banjštici najpre da razgovara sa invesdtitorima iz Turske.
Onbova zaboravljenog i zapuštenog objekta u varoši sa najtoplijom termo mineralnom vodom u Evropi omogućiće da Vranjska Banja postane žila kucavica razvoja turizma u Pčinjskom okrugu. Ranije se govorilo da hotelsko-balneološki centar može da zaposli više od 250 ljudi.
Foto: V.P.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles