GIMNAZIJA U VRANJU PRAVILNIKOM REGULIŠE PONAŠANJE NA EKSKURZIJAMA

0
1946

Nestašne gimnazijalce vraćaju kući

Vranje, 21.oktobar 2016. (V.Pešić za BUpress)  Školski odbor Gimnazije “Bora Stanković” u Vranju je uz saglasnostu prave i roditelja usvojila pravilnik o ponašanju djaka i profesora na ekskurzijama.
Verovatno jedini akt ove vrste u srpskom školstvu u 20 tačaka propisuje etička načela i pravila pristojnog ponašanja 700 učenika i 70 nastavnika  u skladu sa civilizacijskim normama ophodjenja na javcnim mestima u zemlji i inostranstvu. Direktorka Suzana Mišić Stanković ističe da će školska uprava disciplinski kažnjavati nestašluke gimnazijalaca koji se na ekskurzijama nepristojno ponašaju, remete javni red, pijanče, puše cigare, koriste opijate, izazivaju nered, škrabaju po zidovima, vratima i nameštaju hotela. Nedisciplinovanima preti povratak u Vranje, a od ekskurzija mogu da se oproste učenici kojima je ranije izrečena vaspitno-disciplinska mera ukora.
– Svedoci smo neprijatnih i nemilih dešavanja na eksklurzijama, koja ne idu u prilog dobrom obrazovanju i vaspitanju učenika. Nastojimo da školskim aktom predupredimo i sprečimo nedolično ponašanje u autobusima, hotelima, muzejima i drugim javnim mestima. Neko mora da snosi odgovornost za nedolično i nekulturno ponašanje. Učenik je predstavnik obrazovno-vaspitnog sistema gde god da se nalazi, što ga i obavezuje na poštovanje pravila i etičkih načela ponašanja. Vranjska gimnazija nije na lošem glasu, ali bilo je slučajeva da su zbog remećenja reda učenici snosili finansijske troškove u hotelu, rekla je Suzana Mišić Stanković.
vranje-1-djaci-u-grckoj-foto-gimnazija-vranjePre odlaska na svako ekskurzijsko putovanje, roditelji, odeljenske starišene i gimnazijski direktor potpisiju saglasnost da odgovaraju za ponašanje djaka. Ekskurzije su samo privilegija učenika drugih, trećih i četvrtih razreda najstarije i najelitnije srednje škole u Vranju. Jedno od ekskurzijskih pravila je i pravoškolske uprave da pre polaska autobusa otvori i pregleda prtljage putnika.
– Podržavam Školski odbor što je posle razgovora sa učenicima, nastavnicima i roditeljima usvojio ovakav jedinstveni akt, koji reguliše ponašanje i ophodjenje na ekskurzijama. Usvajanje ovakvog pravilnika je u interesu svih učenika, jer se sprečavanjem neželjenih incidenata na ekskurzijama pojačava bezbednost svih nas, ističe predsednica Djačkog parmalenta maturant Marija Aleksić.
Usvajanje ovakvog pravilnika podržava i učenica trećeg razreda i potpredsednica Djačkog parlamenta Milana Zlonoga, jer se stvaraju uslovi da se preventivnim delovanjem spreče eventualne neprijatnosti na ekskurzijama.
– Učenici vranjske gimnazije slove za izuzetno disciplinovane u školi, gradu i na ekskurzijama. Pozdravljam što je na snagu stupio pravilnik o ponašanju učesnika na ekskurzijama, koji će zbog preventivnih i represivnih mera isključiti neprimereno ponašanje pojedinaca na ekskurzijama, naglašava gimnazijalac Bogdan Krmpot.
Na crnoj listi nepristojnog ponašanja na ekskurzijama suv redjanje drugara, profesora, carinika, vozača, policajaca, pušenje, konzuimiranje alkohola, kockanje, nošenje oružja, neprikladno odevanje  i tako redom. Teža povreda je izazivanje nereda i tuča, uznemiravanje hotelskih gostiju, vika, galama, nasilničko ponašanje. Kazne će biti rigorozne zbog zaštite učesnika na ekskurzijama od socijalno neprihvatljivih oblika ponašanja i svih oblika nasilja.
Foto:Gimnazija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here