PROTEST ISPRED ITALIJANSKOG „GEOKSA“ U VRANJU

0
1592

 Pelene zaštitna odeća obespravljenih

Vranje, 20.oktobar 2016. (V.Pešić za BUpress) – Udruženje sindikata Srbije ”Sloga” organizovalo je 20.okrtobra u podne protest ispred italijanske Fabrike ženske modne obuće “Geoks” u znak solidarnosti saradnicama koje su dobile otkaz zbog toga što su se pobunile protiv šikaniranja i mobinga uprave.
vranje-42-protest-ispred-foto-geoksa-rtvIspred fabrike “Geoks” bilo je dvadesetak sindikalaca “Sloge” iz raznih gradova Srbije, fabričko obezbedjenje i policija. Organizatore protesta nije iznenadila činjenica što se radnici “Geoksa” nisu pridružili protestu. Potpredsednik “Sloge” Vladimir Radosavljević rekao je da su radnici uplašeni i da razume zbog čega nisu napoustili radna mesta. Učesnici protesta izrazili su razočarenje zbog toga što se Vranjanci nisu odazvali pozivu da podrže narušena prava radnika. Pogotovo što država svako radno mesto u “Geoksu” plaća 20.000 evra i što radnici rade za minimalne plate i što italijanski poslodavac ne poštuje Zakon o radu.
Na protestnom skupu ispred fabričkog zdanja su govorili, predsednik “Sloge” Željko Veselinović i otpuštena radnica diplomirani sociolog Gabrijela Krstić. Organizator protestnog okupljanja ispred fabričkog zdanja italijanskog “Geoksa” izveo je performans naslovljen “Pelene su zaštitna odeća”.
Razlog za protest je ohrabrivanje zaposlenih, koji imaju zakonsko pravo na sindikalno organizovanje, protest i štrajk kada su im ugrožena prava. Položaj radnika u Srbiji postao je nepodnošljiv. Neophodna je promena sindikalnog delovanja i prelazak sa pasivnog glumatanja socijalnog dijaloga na legitimno suprotstavljanje onima koji krše osnovna prava zaposlenih. Pozivamo Vranjance, članove porodica radnika “Geoksa”, sve nezaposlene članove drugih sindikata, mlade i sve hrabre i slobodoumne da se pridruže našoj solidarnosti i daju podršku ugnjetenim i zlostavljanim radnicima, poručio je Željko Veselinović.
Sindikalci “Sloge” poneli su pampers pelene da poklone menadžmentu “Geoksa”. Posle performansa, pustili su italijansku muziku. Predstavnici “Sloge” iz Beograda najavili su u Vranju da će seriju protesta da nastave u Priboju, Nišu i Leskovcu.

Foto: RTV

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here