PRAZNIK TEATRA “BORINI POZORIŠNI DANI” U VRANJU

0
2156

Odbrojavaju useljenje u teatar

Vranje, 20.oktobar 2016. (V.Pešić za BUpress) – Član Gradskog veća Zorica Jović i director profesionalnog teatra u Vranju Nenad Jović najavili su na preskonferenciji  36. ”Borine pozorišne dane”, koji će pod sloganom “Još uvek odbrojavamo” u Domu Vojske biti održani od 21. Do 26. oktobra. Praznik srpske pozorišne umetnosti uveličaće glumački ansambli iz Beograda, Šapca, Zrenjanina, Lazarevca, Niša i grada domaćina. Predstave na tradicionalnoj pozorišnoj svetkovini četvrtu godinu za redom biće izvedene u Sali Doma vojske u Vranju, jer još nije obnovljena stara zgrada, koje je u podmetnutom požaru izgorela do temelja 12.jula 2012.godine. Prestižnim teatarskim festivalom ujedno se obeležava 140 godina od rodjenja pisca Borisava Stankovića I 120 godina postojanja pozorišta u Vranju.
vranje-02-komad-ruza-uvela-fpoto-v-pesicOrganizatori su saopštili da je Ministarstvo kulture za festival obezbedilo million dinara. Po 400.000 dinara izdvojili su grad Vranje i sponzori. Karte po ceni od 400 i 500 dinara već su rasprodate. Planuli su i kompleti od 1.800 dinara. Manifestaciju će 21.oktobra otvoriti desetočlano glumište vranjskog teatra, koje će po motivima Borisava Stankovića premijerno izvesti komad “Ruža, uvela”. Reč je o predstavi koju je dramatizovala Jelena Mijović, u režiji Milana Neškovića. Glumica Radmila Djhordjević rekla je da je komad “Ruža,uvela” zajedničko delo Borisava Stankovića i dramaturga Jelene Mijović. Prvi put će delo Bore Stankovića da bude izvedeno na književnom srpskom jeziku.
Zaljubljenicima umetnosti boginje Talije u Vranju komadom “Ne moš pobeć od nedelje” 22.oktobra predstaviće se glumački ansambl Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina.
vranje-01-komad-primadone-foto-v-pesicTeatar “Yugoart” iz Beograda 23.oktobra izvešće predstavu “Primadone”, koju je adaptirao i režirao Irfan Mensur. Igraće Rada Djuričin i Tanja Bošković. Glumci Puls teatra iz Lazarevca i niškog Narodnog pozorišta 24.oktobra nastupiće sa komadom “Drita” Danice Nikolić, u režiji Ksenije Krnajski. Šabačko pozporište predstaviće se 25.oktobra komadom “Perikle” slavnog Vilijama Šekspira. Poslednji dan festivala rezervisan je za projekciju dokumentarnog filma “Vreme Mire Stupice” o životu i radu proslavljene glumice.
–   Prošlogodišnju belešku povodom “Borinih dana” završili smo upozoravajućom rečenicom: naredne 36.Borine dane ili ćemo organizovati u novoj zgradi vranjskog pozorišta, ili ćemo konačno izgoreti. Jesmo li “izgoreli”? Još uvek odbrojavamo. Pozorište u Vranju, uprkos svemu, i dalje postoji. I pozorišni festival postoji.
I publika. Čarolija je preživela. Nismo izgoreli. Kao savet vremena, još uvek odbrojavamo. Da li to znači da smo izdržljiviji, nego što smo verovali? Da li to znači da smo iskaljeni kroz ludilo piromana, zapredeni u tajnama papirologije i investicionih projekata, ophrvani realnošću limitiranih budžeta, bačeni na kolena pred Njegovo Veličanstvo Tender, dotučeni banalnim zatrovanim oplatama I čime sve ne, postali čvršći I odlučniji nego ikad? Možda. Još uvek odbrojavamo.. Čime su vranjski glumci zaslužili da nemajusvojuscenu? Zato, I zbog još mnogo čega, još uvek podbrojavamo. Jer, život je treptaj oka, a mi smo odlučili da ne zažmurimo. Nikome, poručio je umetnički savetnik festival Željko Hubač.
Foto:V.P.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here