четвртак, април 25, 2024

Top 5 Ove Nedelje

Related Posts

JAVNI POZIV RAZVOJNOG PROGRAMA EU PROGRESA

logo-eu-progres

Evropska podrška unapređenju rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou

Beograd, Bujanovac,  15. septembar 2016. (Bupress)   Razvojni program Evropski PROGRES objavio je javni poziv za podršku lokalnim mehanizmima za rodnu ravnopravnost (MMR) kroz dodelu bespovratnih sredstava. Evropska unija i Vlada Švajcarske će u lokalnim samoupravama sa 75.000 evra podržati do 25 projekata koji će doprineti poboljšanju društvenog položaja žena, njihovom ekonomskom osnaživanju i većem učešću u odlučivanju, ali koji će i promovisati Evropsku povelju o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnom nivou i uvođenje rodno odgovornog budžetiranja.

 „Evropska unija i Vlada Švajcarske pružaju kontinuiranu podršku unapređenju rodne ravnopravnosti, te su tako u prethodnom periodu preko Evropskog PROGRESa pomogle da  sve 34 programske opštine osnuju i osnaže lokalne mehanizme za rodnu ravnopravnost, kao i da lokalne samouprave usvoje ili ažuriraju relevantne Lokalne akcione planove“, istakao je Grem Tindal, menadžer programa Evropski PROGRES.

Pravo učešća na konkursu imaju samo MMR-ovi iz 34 programske opštine koji imaju usvojen i validan Lokalni akcioni plan za rodnu ravnopravnost. Vrednost granta dodeljenog svakom MRR-u, iznosiće najmanje 1.500 a najviše 3.000 evra.

„Naš je cilj da lokalni mehanizmi budu aktivni i sposobni da se zalažu za pitanja rodne ravnopravnosti. Kroz ovaj poziv pružiće im se mogućnost da primene znanja i veštine koje su stekli i da dodatno afirmišu svoju ulogu u okviru lokalnih samouprava, te da ostvare vidne rezultate koji će doprineti unapređenju položaja žena”, rekla je Ana Nedeljković, menadžerka sektora za dobro upravljanje i socijalnu uključenost u okviru programa Evropski PROGRES.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

 

Izvor – ilustracija: EU Progres

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles