среда, април 24, 2024

Top 5 Ove Nedelje

Related Posts

SPOR CRKVENE OPŠTINE I VRANJSKOG “NOVOG DOMA” ZBOG NEIZMIRENIH RAČUNA

Greju vernike, ne plaćaju

Vranje, 9.septembar 2016. (Veselin Pešić za BUpress) – Zbog promene vlasti i neispunjenih obećanja smenjenih gradskih otaca, Crkvena opština  u Vranju za daljinsko grejanje Sabornog hrama Svete Trojice u protekle tri godine duguje “Novom domu” 2,5 miliona dinara.
Rukovodstvo Javnog preduzeća zagrejanje i održavanje stambenih zgrada i poslovnog prostora presavilo je tabak i zbog namirenja golemog duga zvanično zatražilo intervenciju privatnog sudskog izvršitelja iz Leskovca. U iščekivanju odluke leskovačkog Privrednog suda, gradske i crkvene vlasti, kao i čelnici “Novog doma” nastoje da bez turbulencija i podizanja medijske prašine postignu dogovor o tome ko će da plati dug za grejanje.
Sekretar Medotije Marković ističe da je parno grejanje u obnovljenoj crkvi Svete Trojice uvedeno pre više od 16 godina zbog dece i odraslih vernika.
vranje-crkva-svete-trojice-foto-v-p– Svake nedelje svetoj arhijerejskoj liturgiji u hramu Svete Trojice prisustvuje od 100 do 150 dece i starijih vernika. Upravo zbog vernika dosadašnje vlasti preuzimale su obavezu da plaćaju grejanje u crkvi “Svete Trojice u centru grada. Sa vlastima i čelnicima “Novog doma” uvek smo dobro saradjivali. Sporan je samo dug zagrejanje u sabornoj crkvi. Crkvena opština “Novom domu” redovno plaća grejanje kancelarija i drugih prostorija. Dug za grejanje mora da bude plaćen i od toga ne odustajemo, rekao je službenik Eparhije vranjske Metodije Marković.
Zamenik direktora “Novog doma” Dejan Stamenković izjavio je za “Blic” da Crkvena opština nije platila račune za grejanje u gradskoj bogomolji “Svete Trojice”od aprila 2013. do maja 2016.godine.
– Sa Eparhijom vranjskom godinama dobro saradjujemo, panema razloga da tako ne bude i nadalje. Veliki dug ostao je iza prethodne vlasti, koja nije ispunila obećanje da će da pomogne Episkopiji vranjskoj i preuzme na sebe dugove za grejanje. Verujem da će na zadovoljstvo svih uskoro da se reši problem plaćanja duga za grejanje. Ne želimo da narušavamo dobre odnose sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Uostalom, predstavnici vladičanskog dvora zvali su nas i izrazili dobru volju da problem što pre rešimo, istakao je Dejan Stamenković.
Šef ekonomskog odseka u Eparhiji vranjskoj Dragan Mitić ističe da su crkvene vlasti u Vranju podnele prigovor zbog visine duga.
– Ne sporimo dug, samo visinu. Smatramo da crkvena opština za grejanje duguje manje para. Čak i da nove vlasti ne postignu dogovor sa “Novim domom” i nama, namirićemo račune za neplaćeno grejanje. Samo treba da se dogovorimo na koji način, u koliko rata da se crkvena opština oduži “Novom domu”. Verovatno je do problema došlo zbog nedavne smene vlasti. Dosadašnjim vlastima veoma smo zahvalni na ranije pruženju pomoći u obnovi pravoslavnih svetinja i namirenju računa za grejanje, naglasio je Dragan Mitić.
Foto:V.P.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles