четвртак, мај 9, 2024

Top 5 Ove Nedelje

Related Posts

ČUDO NEVIDJENO  U OKOLINI SURDULICE

Pelikani na Vlasinskom jezeru

Surdulica, 9.septembar 2016. (Veselin Pešić za BUpress) – Čuvari zakonom zaštićenog Predela izuzetnih odlika “Vlasina” kamerom su ovekovečili dva pelikana, koji su se prvi put pojavili na najvećem, ogromnom akumulacionom jezeru i u Srbiji.
Rukovodilac službe Predela izuzetnih odlika Novica Stanković ističe da se žutokjluni gem ili nesit prvi put pojavio na Vlasinskom jezeru, koje je formirano davne 1947.godine.
– Iznenadjeni smo neobičnim prizorom pojave pelikana, koji se u preletu obreo na Vlasinskom jezeru. Pelikani su verovatno sleteli da se na dugom putu odmore i nahrane jezerskom ribom. Na Vlasinskom jezeru uočeni su ovog leta i rečni galebovi, koji se obično pojavljuju u avgustu ili početkom proleća. O pojavi žutokljunih labudova na Balkanu izvestili su svi naučni evropski časopisi. O pojavi pelikana na Vlasinskom jezeru treba da odgovore stručnjaci Društva za zaštitu ptica. Čekamo odgovor jer nagadjamo da su se labudovi na Vlasini prvi put pojavili zbog klimatskih promena u Evropi, rekao je Stanković.
vlasina-12-galeb-na-jezeru-foto-pio-vlasinaOsim pelikana pravaretkost su i rečni galebovi, koji se u prolazu na Vlasini zadrže najviše dvadesetak dana i ne gnezde se u netaknutoj prirodi zaštićenog područja. Staništa pelikana su Rumunija, Albanija i Grčka. Raznovrsnost staništa omogućava da na Vlasini živi čak 120 vrsta autohtonih vrsta ptica. Medju retkim zaštićenim pticama su siva čaplja, roda, ćubasta i patka gluvara, zujavac, jelova senica, golub grivaš, divlja kanarinka i druge ptice.
Kao retko gde u Evropi, na Vlasini živi i desetak primeraka veoma ugroženih tekunica, o čemu smo nedavno pisali.
Foto:  PIO Vlasina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles