REGATA „TUŽNA MORAVA“ PLOVI KA CILJU

0
1282

Kocevski: Pokušavamo da „razveselimo“ Moravu!

Bujanovac, 23.jul 2016. (Bupress) – Živi smo, zdravi smo, dobro se osećamo, mnogo, mnogo bolje nego što se oseća naša Južna Morava, koja ima itekako mnogo razloga da bude tužna, tužna, tužna…, da bude mnogo ljuta na nas – ljude kojima je okružena i kojima želi da služi, ali, zauvrati  bude poštovana. Evo, proteklih sedam dana od početka naše plovidbe-regate od Bujanovca sve do ovog mesta Trupala, gde se Nišava uliva u Južnu Moravu, odakle se sada javljam – pokušavamo da razveselimo Moravu!!! Naravno, svojim pozitivnim ponašanjem i ne preterano bučnim reagovanjima na sve ono vidimo u njoj. I oko nje u priobalju. Upoznaćemo i ustupićemo sve ono što smo zabeležili kamerom i telefonima nekim drugim ljudima, kompetentnijim od nas da vide šta valja činiti sa onima koji „ne znaju šta čine“ili ništa ne čine!?jovan-kocevski gotovo u jednom dahu raportira za „Bupress“, direktno iz čamca Jovan – Joca  Kocevski, starešina Odreda izviđača „Zavičaj 1093“ iz Vranja, realizator neprocenjivo značajnog projekta i pravog istorijskog poduhvata – prve regate  „Tužna Morava“, koja ima za cilj  da prikaže može li se koristiti plovni put Južne Morave od njenog formiranja kod Bujanovca (od Binačke Morave i Moravice) do Varvarina, gde se uliva u Veliku Moravu. Koje su sve prepreke na tom putu dugom 232 kilometra?
Joca Kocevski ne želi da priča o teškoćama, o preprekama na koje su nailazili. Biće vremena da seo svemu kaže reč više. Sada je, ističe, sve podređeno ostvarenju cilja – da u utorak, 26. Jula budemo ispod Varvarinskog mosta. I na kraju puta vidimo ono što bi članovi ove regate hteli da vidimo – da se Južna Morava rastaje od nas vesela. Da smo uspeli da je razveselimo tokom puta! Gledaćemo da tamo budemo u prepodnevnim satima. Dosta je toplo, brže veslamo i tako se i krećemo. Napornije je sada kada se „proširilo“ korito Morave, nego kada su nas brzaci „gurali“, ali svejedno. Idemo prema svom cilju.
Pre pozdrava kompletnoj ekipi hrabrih momaka,  postavili smo Kocevskom pitanje: Da li je ono: što južnije – to tužnije neko izmislio, ili je tačno. – Možda je neko nekada to izmislio, ali da je hiljadu posto tačno lično smo se uverili, glasio je njegov odgovor.
 Foto: Ž.M. (Bupress)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here