субота, јул 27, 2024

Top 5 Ove Nedelje

Related Posts

Boban Pavlović:  Povećanje plata opštinskim funkcionerima u skladu sa zakonom

Jonuz Musliju, predsednik SO – plata 72.000, povećanje 3.800

Stojanča Arsić, zamenik predsednika opštine – plata 72.000, povećanje 3.800

Selami Mustafa, sekretar SO – plata 64.000, povećanje 1.770

Radomir Ristić, javni pravobranilac –  plata 64.000, povećanje 1770

Bujanovac, 5.jul 2016. (Bupress) Odluka o povećanju plata pojedinim opštinskim funkcionerima, konkretno, predsedniku SO Jonuzu Muslijuu, zameniku predsednika opštine dr Stojanči Arsiću, sekretaru opštine Selami Mustafi  i opštinskom javnom pravobraniocu Radomiru Ristiću, izazvala je oštre reakcije i komentare odbornika opozicione koalicije oko Srpske napredne stranke, na nedavno održanoj trećoj sednici lokalnog parlamenta.
Odbornik dr Miodrag Milković, predsednik OO Ujedinjene seljačke stranke, koalicioni partnerSNS-a, predložio je na samom početku sednice da se u dnevni red uvrsti tačka o poništenju ovakve nerazumne odluke koju je nekoliko dana ranije donela opštinska Komisija za izbor i imenovanje. U oštroj kritici jednog ovakvog čina „kad mu vreme nije“, pridružio mu se i nosilac liste SNS-a na lokalnim izborima, predsednik OO SNS i kandidat za ponovni izbor za narodnog poslanika –Nenad Mitrović. Ali, većinom glasova prisutnih odbornika Milkovićev predlog je odbijen. O čemu se zapravo radi? O kom iznosu povećanja je reč? Zašto baš navedenim opštinskim funkcionerima…, neka su od pitanja koja smo u razgovoru za „Bupress“ postavili Bobanu Pavloviću, načelniku za finansije u opštinskoj upravi.
O visini koeficijenta za izabrana i postavljena lica odlučuje Komisija za izbor i imenovanje, a ovde se konkretno radi o predsedniku SO, zameniku predsednika opštine, sekretaru i opštinskom javnom pravobraniocu. Njima su samo vraćeni koeficijenti (plata) na prošlogodišnji nivo, pre kontrole od strane državne revizorske institucije. Iako  koeficijent neto primanja za predsednika opštine propisan po zakonu iznosi 0,90 procenta od koeficijenta primanja narodnog poslanika, odnosno 7,74,  taj koeficijent je iznosio 8,60. Plate su tada smanjene,  sada se vraćaju, pošto je usaglašena njihova razlika sa zakonom. Što se tiče koeficijenta zarada za sekretara opštine i opštinskog javnog pravobranioca,  njihovi koeficijenti  idu po drugoj osnovi –  – imaju osnovni koeficijent 14, 85 plus do 9 koeficijenata mogu da idu, znači 23,85. Oni su imali 23, povećan im je koeficijent  za 0,85 procenata, znači, usaglašen je sa maksimalnim iznosom koji zakon propisuje. Konkretno- – plate su  za 0,4 koeficijenta ( sada 7,70) povećane predsedniku SO i zameniku predsednika opštine i taj iznos povećanja iznosi 3.800 dinara, dok povećanje od  0,85 koeficijenata sekretaru opštine i opštinskom javnom pravobraniocu iznosi 1.770 dinara u neto iznosu. Plate predsedniku SO i zameniku predsednika opštine sada iznose oko 72.000 dinara, sekretar Selami Mustafa i Radomir Ristić primaće po 64.000 dinara u neto iznosu. Svi ovi iznosi su, naravno, bez minulog rada. Ponavljam:  u pitanju je vraćanje plata na period iz 2015. godine, kada je revizor imao primedbu na visinu plate predsednika opštine, njemu je tada vraćen – umanjen koeficijent, a i ostalima. Da bi se napravila razlika. Predsednik opštine sada ima samo malo veću platu od zamenika  i predsednika SO. Oko 500-600 dinara (koeficijent  7,74).  Novoizabrani zamenik predsednika SO Zoran Antić primaće mesečno oko 29.000 dinara (40 odsto od predsedničke plate), članovi Opštinskog veća 18.000, a odbornici (41) 16.000 dinara. Sve u skladu sa  zakonom, zaključuje Pavlović.
 Foto:Ž.M. (BUpress)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles