USIJANI INTERNET – ŠUMSKA BOGOMOLJA HIT NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

0
1128

Svetilište u hrastovom stablu

Vladičin Han, 10.jul 2016. (BUpress– Slika jedinstvene planetarne crkve u hrastovom stablu u Jovcu kod Vladičinog Hana postala je hit na društvenim mrežama.
Fotografije minijaturne bogomolje Svetog Pantelejmona u šumi seoskog atara, nasredo kraći puta Vranje-Vladičin Han, kruže internetom i privlače veliku pažnju vernika i srpskih korisnika društvenih mreža. Svetilište kakvog nema u svetu ponovo posećuju vernici iz svih krajeva Srbije.
vladicin-han-1-crkva-u-hrastu-foto-v-pesicNeobičan pravoslavni hram u utrobi velikog hrasta, u kojem samo tri vernika mogu da se pomole Bogu i zapale sveće, izgradio je 1991.godine uz pomoć začudjenih meštana Jovan Krstić iz Jovca. Ispričao je meštanima da je sanjao kako u kultnom drvetu pravoslavne mitologije gradi crkvu. Mnogi meštani Jovca isprva su pomislili da Krstić sa njima zbija šale, ali su prionuli na posao. Jovan Krstić nije više medju živima i meštani se sete njega kada za verskih praznika udju u neobičnu bogomoljupriča Dragan Veličković iz Jovca.
Svetinju u dubini pitoreskne šume u Jovcu stotinak seljana u poznoj jeseni života doživljava kao božjih ruku delo. Jovčani dobro znaju da se hrast smatra svetim drvetom. Crkvu u stablu hrasta, koja deluje kao nestvarna kućica iz epske fantastike, osveštao je tadašnji seoski sveštenik Ljuba Novković.
Dragan Mladenović podseća da je Jovac poznat od 1977.godine po eroziji zemljišta i hidrološkom fenomenu nastanka istoimenih jezera. Kao posledica katastrofalnog nezapamćenog klizišta stenske mase su posle desetodnevnog klizanja stvorile grupu od šest jezera, koja su omiljeno stecište ljubitelja netaknute prirode i sportskih ribolovaca.
Tekst I foto: Veselin Pešić

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here