Dr Miodrag Milković, direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu:

0
1263

PČELARI SU OBAVEŠTENI O ZAPRAŠIVANJU

Bujanovac, 19.jun 2016. (Bupress) – Sve pčelare sa našeg područja koje imamo u registru Veterinarske stanice, obavestili smo o predstojećem zaprašivanju protiv muva i komaraca, kao i o merama koje treba preduzeti da bi se pčele zaštitile od sredstva za dezinsekciju koje će biti korišćeno. dr-miodrag-milkovicNaravno, pre svih je obavešten predsednik Udruženja pčelara „Polen 2012“ Zarije Mitić, koji se u najmanju ruku nekorektno poneo kada je u zahtevu upućenom meni naveo i mogućnost angažovanja advokata, ako pčelari pretrpe štetu… , kaže za „Bupress“ dr Miodrag Milković, direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu, predsednik UO Veterinarske komore Srbije. I podseća da je preko medija nekoliko puta upozorio pčelare da „u vreme zaprašivanja na puštaju pčele iz košnica, ili da ih udalje 5 kilometara od mesta gde će se zaprašivanje obaviti“. U situaciji u kojoj se našlo naše područje, a i područja drugih opština u Pčinjskom okrugu, u kojima je ozbiljno ugrožen stočni fond, naročito  posle pojave zarazne bolesti „nodularni dermatatis“ ili „kvrgava koža“, zbog čega smo u selima Ljiljance, Košarno i Jablanica humano uklonili 39 grla stoke, mogu da kažem da smo učinili sve što je u našoj moći. Nije na nama da određujemo ni vreme ni područja koja će biti zaprašivana. Stoga je  i ljutnja pčelara neopravdana, zaključuje Milković.
zarije-miticZarije Mitić, predsednik Udruženja pčelara „Polen 2012“ potvrdjuje da će se zaprašivanje područja u bujanovačkoj opštini specijalnim helokopterom iz Novog Sada obaviti sutra (ponedeljak, 20. juna 2016.) u najavljenom vremenu od 7-10 sati. Kaže da pčelari vrše poslednje pripreme oko zatvaranja pčela u košnice i da veruje da neće pretrpeti štetu. O „nesporazumu“ sa dr Milkovićem ne želi da govori, kako se „ne bi dalje zaoštravali odnosi…“
Pošto su uspostavili kontakte sa ekipom koja će obaviti tretman, zajedno će locirati sva ona mesta gde su stacionirane košnice pčela, kako bi se ista izuzela od dejstva opasnog dezinsekcionog sredstva, ističe  Mitić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here