„BUPRESS“ U POSETI SSŠ „SVETI SAVA“ U BUJANOVCU

0
2189

 ŠKOLA ČIJI ĐACI POSTAJU USPEŠNI I DOBRI LJUDI

Bujanovac 28.maj 2016. (BuPressNa istom je mestu više od pet decenija. Locirana u centru grada. Kao njegov zaštitni znak, što i jeste. Prepoznatljiva po svom izgledu i neodoljivom šarmu koji je ne napušta, iako su joj nekoliko puta „menjali fizionomiju“ izgled, ime, dograđivali je, adaptirali, uređivali…Pleni nekom privlašnošću spolja, ali ono pravo blago čuva u svojoj unutrašnjosti. Svoje đake…To je Srednja stručna škola “Sveti Sava”,koju mnogi još uvek poistovećuju sa Ekonomskom školom!
direktorka-biserka-jovic„U ovoj zgradi je i počelo sa radom istureno odeljenje vranjske Ekonomske škole, daleke 1960. godine. Tek posle sedam godina srednja škola dobija svoju samostalnost, da bi od 1974. godine počela da radi kao Obrazovni ekonomski centar „Aleksandar Stanković“. Spajanjem sa Obrazovnim centrom „Vasilije Smajević“, u kome su se obrazovali učenici mašinske struke, nastala je 1991. godine u Bujanovcu jedinstvena Srednja stručna škola „Sveti Sava“, sa kojom se danas uistinu ponosimo, uvodi nas u razgovor o istorijatu škole predusretljiva direktorka Biserka Jović, diplomirani inženjer mašinstva. Gospođa Jović je u ovoj školi počela da radi kao profesor 2011, ali je njen prvi susret sa srednjoškolcima počeo devet godina ranije, kada je bila na „zameni“. Od decembra 2014. „prva je među jednakima u kolektivu škole“! Spajanjem dve škole nastavilo se sa tradicijom obrazovanja učenika u ekonomskoj i mašinskoj struci. Danas školu pohađa 447 učenika. Za neki dan 103 maturanta, 93 u četvrtom stepenu, i deset u trećem, završava svoje srednjoškolsko obrazovanje. „Verujem da će svi diplomirati, što me ispunjava radošću, iako se kod nas prosvetnih radnika i pedagoga uvek oseti i doza sete što se rastajemo sa njima. I uvek je tako prilikom ovakvih rastanaka. Ovo je 53. generacija maturanata koja zaslužuje sve pohvale. Imamo učenike sa kojima je trebalo više raditi, posvetiti im veću pažnju, što su profesori i radili, svojski se trudeći da im pomognu. Imamo učenike koji su se isticali u nastavi i u vannastavnim aktivnostima, što će reći, na svim poljima. Pomenuću Nemanju Živkovića koji je učestvovao na republičkom takmičenju iz statistike, zatim Lazara Stojančova, jednog od pokretača i organizatora mnogih humanitarnih akcija u školi i izvan nje, on je glumac, pevač, zabavljač, dobar drug…Da ne nabrajam više, ima ih dosta koji su se isticali i bili primer u školi. Sve mali-veliki ljudi, ističe ponosno direktorka Jović, koja još uvek ne zna ime đaka generacije,  jer „dosta je kandidata koji zaslužuju da ponesu to laskavo zvanje naj, naj najboljeg…“
detalj-iz-ucionice-sn-z-mJovićeva ne bez razloga želi da pomene još nekoliko imena nekadašnjih učenika koje je iznedrila ova škola. Goran Nakić iz Rakovca proglašen je za najboljeg studenta Ekonomskog fakuteta u Nišu. Za svoje izvanredne rezultate nagrađen je Svetosavskom nagradom tog grada. Bujanovčanin Stefan Stošić zvanično je najbolji student Odeljenja subotičkog Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu. Na drugoj je godini i u njegovom indeksu ima mesta samo za desetke. I njegova starija sestra odlična je studentkinja na istom fakultetu, a njihov mlađi brat – maturant, polazi oktobra ove godine njihovim putem… „Lepi su to trenuci kada pored sebe vidite u ulozi koleginice dojučerašnju učenicu koju ste učili svemu što je lepo, koja je rasla i sazrevala pored vas, a ona vam  uzvratila na način koji ste priželjkivali u sebi – svojim uspehom. Od pre nekoliko nedelja deo našeg kolektiva je Jelena Veljković, profesorka engleskog jezika, ne tako davno đak generacije ove škole. Takvih primera je bilo i biće ih. A oni nas čine preponosnim“.
Da li ima još „ZATO“ na pitanje zašto bi svršeni osnovci trebalo da se  opredele za nastavak  školovanja u SSŠ „Sveti Sava“?!  – „Naravno. Ima mnogo zato. Ponoviću i dodaću. Pre svega zato što se ova škola voli, zato što se učenici kada izađu iz ove škole vrlo rado se vraćaju, zato što im pružamo sasvim dovoljno znanja za dalji rad i dalje učenje, zato što i oni koji ne nastave školovanje postaju odlični radnici i pravi profesionalci u svom odabranom poslu, zato što se maksimalno trudimo da budemo most između naših đaka i njihovih roditečja, zato što imamo puno razumevanja za osetljivo doba naših đaka, zato, zato…,  što se trudimo da iz naše obrazovne ustanove izađu dobri i pošteni ljudi. I takvi izlaze. Đaci iz naše škole postaju dobri, pošteni i uspešni ljudi. I ZATO pozivamo „osmake“, ne samo iz osnovnih škola u našoj opštini, već i susednih, da dođu i upišu se kod nas. Da zajedno učimo i družimo se!“, iskren je poziv direktorke Jović svršenim osnovcima. A od prošle godine kao originalna promocija upisa u ovoj školi sa visokim rejtingom znanja, jeste „Dan otvorenih vrata“, svojevrsno druženje svršenih osnovaca sa starijim drugarima srednjoškolcima, čiji „nastavak„sledi za dva dana, u  PONEDELJAK, 30. maja.
U SSŠ „Sveti Sava“ školavanje se odvija u četiri područja rada: EKONOMIJA, PRAVO I ADMINISTRACIJA; MAŠINSTVO I OBRADA METALA; ZDRAVSTVO I SOCIJALNA ZAŠTITA, I TRGOVINA, UGOSTITELJSTVO I TURIZAM.  Postoji šest obrazovnih profila: finansijski administrator, komercijalista i do prošle godine –ekonomski tehničar, koji  je ukinut! Na mašinstvu to su: mašinski tehničar motornog vozila… U Zdravstvu i socijalnoj zaštiti postoji profil – medicinska sestra-vaspitač, koji kao takav ne postoji južnije od Niša, a od ove školske godine na područje rada ugostiteljstvo i turizam, školovaće se kuvari i poslastičari. Biće upisano najmanje onoliko đaka koliko ih sada završava srednjoškolsko obrazovanje, plus jedno kombinovano odeljenje, zašta postoji odobrenje resornog Ministarstva…

Foto: ( Ž.M. Bupress)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here