NOVA KOALICIJA AP – PDD PREUZELA VLAST U PREŠEVU

0
1851

 Šćiprim Arifi predsednik opštine, Ardita Sinani predsednica SO

Preševo, Bujanovac, 29.maj 2016. (Bupress) – Šćiprim Arifi, lider nedavno formirane Alternative za promene (AP), novi je predsednik opštine, a Ardita Sinani, predsednica OO Partije za demokratsko delovanje (PDD) nova predsednica SO, prva žena u istoriji Preševa koja će predsedavati lokalnim parlamentom. Posle 12 godina Ragmi Mustafa odlazi sa mesta prvog čoveka preševske opštine. Zajedno sa odbornicima svoje DPA (Demokratska partija Albanaca), DUD (Demokratska unija doline) dr Skendera Destanija i DUA (Demokratske unije Albanaca) Rahmi Zulfijua, naredne četiri godine biće u opoziciji. Njih 17, dok će na poziciji vlasti biti novoformirana većinska koalicija AP sa 11 i PDD sa 10 odbornika. U odborničkim klupama lokalnog parlamenta koji čini 41 odbornik, ponovo nema ni jednog predstavnika iz srpskih partija!?
Ovakav epilog na konstitutivnoj sednici SO Preševo, koja je održana prošlog petka, bio je očekivan, posle potpisivanja postizbornog koalicionog sporazuma između AP i PDD.
Novi predsednik opštine 40.godišnji diplomirani ekonomista  Šćiprim Arifi, nije bio mnogo poznat političkoj  javnosti u ovom delu Srbije. Do skoro, kada se iz vratio iz Nemačke, formirao svoju Alternativu za promene i počeo aktivno da se bavi politikom, kako bi, kako je isticao „mnogo toga promenio u političkom i svakom drugom smislu na prostoru svoje opštine…“ I uspeo je u tome, zajedno sa istimišljenicima, intelektualcima i svojim vršnjacima. Već na prvim izborima postigao je (ne)očekivane rezultate.
Ardita Sinani, 35.godišnja profesorka informatike u preševskoj gimnaziji nije, kako je  istakla u intervjuu koji smo imali s njom, nepoznato lice u politici. Dugo se bavi političkim radom u svojoj Partiji za demokratsko delovanje. Ponajviše iz velikog poštovanja prema lideru te partije Rizi Halimiju. Bila je nosilac liste PDD na nedavno održanim republičkim izborima. Kao druga „nije prošla“. „Prošao“ je prvi sa liste Fatmir Hasani, profesor iz Bujanovca. Njen partijski kolega. Sinanijeva nije uspela da bude prva Albanka narodna poslanica, ali je ovoga puta uspela. Postala je prva žena predsednica lokalnog parlamenta…
Posle nedavnog izbora Šaipa Kamberija za prvog čoveka bujanovačke opštine, izbor Sinanijeve za predsednicu SO Preševo, pokazuje da se najstarija politička grupacija Albanaca u ovom delu Srbije – Partija za demokratsko delovanje ponovo preuzima ulogu najjače…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here