четвртак, април 25, 2024

Top 5 Ove Nedelje

Related Posts

UČESTALA SAMOUBISTVA U VRANJU

 SUICID ZBOG SIROMAŠTVA – SUROVI BEG OD BEZNAĐA

Vranje, 23.maj 2016.(V.Pešić za BUpress) – Vranjanci su zabrinuti i uznemireni zbog dva subotnja samoubistva policajca Ivice Spasića (39) i Ljiljane Antanasijević (57) i pokušaja trovanja “etiolom” meštanina Vlasa radnika Dragana Veličkovića (57).
Lekari na psijijatrijskom odeljenju Zdravstvenog centra u Vranju ističu da je porast suicida posledica siromaštva, bolesti, samoće, osećanja izolovanosti, bespomoćnosti, porodičnih tragedija, utapanja u alkohol. U pravosudnim spisima upozoravaju i zabrinjavaju podaci da je u proteklih deset godina registrovano više od 100 samo ubistava. U naselju Ledena stena zgrade kao da su uklete, jer se jednom godišnje u proseku desi porodična tragedija. Samoubice sebi najčešće presudjuju konopcem u podrumima, na tavanima, izolovanim prostorijama, garažama, ali i skokom sa terasa.
01-vr-dr-slobodan-stamenkovic-foto-v-pesicMnogo je faktora koji negativno deluju na ljude. Težak život pun neizvesnosti i nesigurnosti direktno utiče na psihičku (ne)stabilnost ljudi. U psihijatriji su poznata reaktivna stanja. Dominiraju reaktivne depresije uz različita stanja psihičkene stabilnosti. Ona se menjaju od potištenosti do iznenadnih objektivnih reakcija. U psihijatriji ima slučajeva u kojima su suicidne namere izražene. Problem je što ljudi to drže duboko u sebi i što ne potraže savet. Srećemo se i vidjamo sa suicidnim osobama. Pomažemo im. Nije sve samo u domenu psihijatrije. Reč je o širokom društvenom problemu, koji treba da rešavaju različiti segmenti društva, rekao je načelnik neuropsihijatrijskog odeljenja u Vranju dr Slobodan Stamenković.
Najviše samoubistava, čak 35, registrovano je 2003.godine. Svojevremeno se jedan muškarac ubio na ogradi groba gde mu je sahranjena supruga. Drugi muškarac okončao je u seoskom bunaru. Retke samoubice iza sebe ostavljaju pisane tragove. Uglavnom opišu očaj zbog životnih nedaća. Službenik Policijske stanice u Bujanovcu Ivica Spasić obesio se 21.maja u 17 časova u garaži porodične kuće u Vranju. Iza sebe je ostavio suprugu Tatjanu, dve ćerke, sina,oca i majku. Porodična kuća u Ulici Rodoljuba Čolakovića zavijena je u crno i nikome nije jasno zbog čega je policajac digao ruku na sebe.
Radio je u bujanovačkoj policiji 13 godina. Zbog povrede ruke u policijskoj radionici bio je na bolovanju. Ništa nije nagoveštavalo tragediju. Sin je bio miran, staložen i nije se žalio na problem na poslu i u porodici. Video sam ga kroz prozor kada se zaputio prema poljskom klozetu. Posledesetak minuta dotrčala je snaja i jecajući izgovorila da se Ivica obesio. Strašno, još smo u šoku, kaže Ivičin otac Rade Spasić.
Ljiljanu Anastasijević su u subotu oko podneva pronašli mrtvu u vinogradu u selu Balinovac. Dragan Veličković iz Vlasa popio je “etiol”. Lekari urgentne medicine u Vranju uspeli su da ga spasu smrti. Seljani vele da je sklon konzumiranju alkohola.
Uzroke porasta broja samoubistava treba prvenstveno tražiti u u lošem socioekonomskom statusu ljudi. Zbog toga mnogi sami sebi prekraćuju muke. Svaka tragedija je slučaj za sebe, naglašava penzioner Dragan Veljković.
Foto: V.Pešić

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles