субота, јул 27, 2024

Top 5 Ove Nedelje

Related Posts

POVODOM SVETSKOG DANA BORBE PROTIV SIDE

Besplatno savetovanje i testiranje na HIV

U ovoj godini dvoje novoregistrovanih

Bujanovac, 30.novembar 2018. (Bupress) – Zavod za javno zdravlje Vranje, tradicionalno svake godine, povodom Svetskog dana borbe protiv side, organizuje podelu promotivnog materijala i besplatno testiranje za sve zainteresovane gradjane. Ovoga puta, testiranje je obavljeno u prostoriji Doma kulture „Vuk Karadžić“ u Bujanovcu a promotivni materijal u centru grada delili su volonteri Crvenog krsta Bujanovac.
Po rečima doktora Branislava Stojneva iz Zavoda za javno zdravlje, od 1995. godine od kada se zvanično obavlja testiranje na HIV virus, na teritoriji Pčinjskog okruga registrovano je ukupno 25 obolelih.“ Od tog broja, jedna osoba je sa HIV pozitivnim statusom, 17 osoba je u stadijumu AIDS dok je 7 osoba nažalost umrlo. Samo u ovoj godini, za sada imamo dvoje novoregistrovanih zaraženih HIV virusom.“
Svetski dan borbe protiv side se održava 1. decembra. Ovaj dan se obeležava od 1988. godine. Tog dana se iskazuje podrška za ljude koji su HIV pozitivni i članove njihovih porodica. Sida je neizlečiva bolest za koju, za sada, ne postoje ni načini sprečavanja vakcinacijom, ni načini izlečenja uklanjanjem virusa iz organizma zaraženih. Međutim, ranim otkrivanjem prisustva virusa HIV-a u organizmu i primenom savremene antiretrovirusne terapije pravovremeno se kontroliše dejstvo virusa na organizam i period života osoba koje žive sa HIV-om se može produžiti i na preko 10 godina.
 foto: Bupress

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles