42 – (POD) SEĆANJA: DALIBOR KOSTIĆ, PREDSEDNIK UDRUŽENJA “SVETI APOSTOLI PETAR I PAVLE”

0
1223
Ono što se desi danas, sutra će već biti juče. Mnogo toga se dogodilo „juče“. Danas se sećamo nečega, nešto je izbledelo. Novinski tekstovi na požutelom listu mogu podsetiti na mnoga dešavanja iz naše ne tako davne prošlosti. Iz raznih oblasti života. Lepa, ali i ona koja to nisu. Ostao je trag. Neizbrisiv. Tek da se vidi  kakvi smo bili, šta smo postigli, šta smo rekli, jesmo li i koliko smo nostalgični… Bu Press će narednih dana, nedelja i meseci objavljivati bez posebnog redosleda i selektiranja po oblastima i datumima, originalne tekstove koje su svetlost dana ugledale na stranicama uvaženih srpskih štampanih medija. Radi (pod) sećanja na „juče“…

 Preti nam albanizacija Bujanovca

Bujanovac – Svesni situacije i diskriminatorskog položaja u kome se nalazi srpski narod u opštini Bujanovac, u našoj jednoj i jedinoj Srbiji, spremni da se borimo i stanemo na put daljim poniženjima, odlučili smo da naš cilj nad ciljevima, opstanak i ostanak na ovim prostorima , ostvarimo učešćem na predstojećim lokalnim izborima, posle kojih ćemo, verujem, budućnost uzeti u svoje ruke, objašnjava za „Pravdu“ razloge ulaska u „političke vode“, predsednik Udruženja gradjana „Sveti apostoli Petar i Pavle“ Dalibor Kostić, koje postoji od 2008. godine.
Odluku o ulasku u političku borbu ste doneli nedavno?
– Mislimo da je poslednji čas da se pogledamo u oči i da pitamo jedni druge da li ćemo mirno i nezainteresovano gledati dalju albanizaciju Bujanovca, iseljavanje naših sunarodnika, prodaju srpskih imanja, vijorenje zastave druguh država, pozivanje na otcepljenje ovog dela Srbije, jeednonacionalno zapošljavanje, ili ćemo kao hrabri, odgovorni i pošteni ljudi, udružiti sve snage i potencijale, i krenuti u borbu za prosperitetniji, bogatiji, stabilniji i mirniji Bujanovac.
Srbi će ponovo na izbore u više kolona, doći će do cepanja glasova srpskog biračkog tela?
– Može tako da bude, ali ne mora. Ako nam se ostali pridruže, ili ne bude mnogo srpskih kolona. A posle izbora ne samo da možemo, već se moramo svrstati svi u jednu kolonu i formirati srpski blok. I možemo doći do većine odborničkih mesta. Samo da ponovo ne dodje do rasipanja energije na nepotrebne razmirice i svadje, koje su često proizvod sebičnog, ličnog interesa, sakrivenog iza stranačkog, ali i bespogovornog slušanja „beogradskih centrala“, koje nemaju pravi uvid u kompletno stanje na ovom području, pa zato ni razumevanja.
Kod vas u udruženju nema takvih problema?
– Naravno da nema. Imamo oko 1.000 članova, na listi za odbornike naći će se najbolji od najboljih. Mladi, školovani, stručni, nekompromitovani i „visokom“ politikom neopterećeni ljudi, poznati i priznati u ovoj sredini, koji će se zalagati za očuvanje srpskog identiteta, vere i tradicije, ravnbopravnost svih gradjana, bez obzira na versku, nacionalnu ili političku pripadnost, u ostvarivanju njihovih prava, ali i u izvršavanju obaveza. Mi smo za uspostavljanje multietničnosti, ali prave i iskrene, a ne ovakve „našminkane“, gde su neki ravnopravniji od drugih.
Velika odgovornost
Da li očekujete da će se situacija posle izbora promeniti?
– Ako srpski blok dobije većinu, očekujem. Tada će sve biti drugačije, mnoge će se stvari vratiti na pravo mesto. Naše učešće na lokalnim izborima doživljavamo kjao poslednji pokušaj da se sačuva srpski narod u ovoj opštini. Na nama, ali i na svim biračima leži velika odgovornost, jer ako ovaj pokušaj ne uspe, bez ikakve patetike i pesimizma mogu da kažem: neminovno nam preti albanizacija Bujanovca i definitivni gubitak još jednog dela teritorije – zaključuje Kostić.

 „Pravda“ – 5. mart 2012.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here