SRBI TRADICIONALNO PROSLAVILI DAN SVETE JELENE U VELIKOM TRNOVCU

0
2000

Posle svete arhijerejske liturgije i prvo venčanje u crkvi

Bujanovac, 3.jun 2018. (BuPress) – Više stotine vernika iz Bujanovca i okoline, poštujući višedecenijsku tradiciju okupilo se i ovog 3. juna u porti crkve svetih cara Konstantina i carice Jelene kako bi prisustvovali arhijerejskoj liturgiji i danu svetitelja čije ime nosi hram u selu, u kojem je do 60. godina prošlog veka živelo više od 30 srpskih porodica, dok danas u njemu žive isključivo pripadnici albanske nacionalne manjine. Poslednja srpska porodica otišla je iz ovog sela 70 godina.
Posle svete arhijerejske liturgije koju je služio Njegovo preosveštenstvo episkop vranjski Pahomije, uz sasluženje sveštenika crkvene opštine Bujanovac, desilo se nešto veoma lepo I neuobičajeno – venčanje mladih Bujanovčana. Prvo obavljeno u ovoj crkvi.
Zoran Stošić, domaćin sledeće godine
Dogadjaj nad dogadjajima. U rangu onog od pre dve godine kada je u ovoj crkvi obavljeno prvo krštenje posle vise od pola veka. Naime, Dragan Menković koji je kršten u ovoj crkvi 1958. godine, krstio je te 2016. svog unuka Vukana. Ovog 3. juna, na veliki dan venčali su se Jelena Stošić, ovogodišnja kuma – domaćin slave i Dragan Milić Gagi. Mlada koja je pre toga kao pravi domaćin pripremila posluženje za prisutne vernike, predala je domaćinstvo-kumstvo za iduću godinu Zoranu Stošiću iz obližnjeg Rakovca.
Svete cara Konstantina i caricu Jelenu naša crkva slavi 3. juna po novom, a 21. maja po starom kalendaru. Ovim svetiteljima posvećen je veliki broj hramova u našoj crkvi. Između ostalih i ovaj u obližnjem Velikom Trnovcu. Ovaj praznik se, kao gradska slava, posebno svečano proslavlja u Nišu – gradu gde je i rođen ovaj mnogozaslužni utemeljivač hrišćanstva. Kao esnafsku slavu ovaj praznik proslavljaju kujundžije i železničari.
Sveta carica Jelena uradila je mnogo toga što je korisno za hrišćansku veru. U Jerusalimu je pronašla Časni Krst koji su neznabožci bacili izvan grada i zasuli đubretom; podigla je mnoge crkve, od kojih treba napomenuti: crkvu nad pećinom Roždestva Hristova (na Gori Maslinskoj); crkvu na mestu Vaznesenja Hristova u Getsimaniji; crkvu na mestu Uspenja Presvete Bogorodice i još 18 hramova. Pronašavši Časni Krst i iskopavši ga, sveta carica Jelena ga stavi na jednog mrtvaca, jer upravo tada prolazila je jedna posmrtna povorka, jer beše umro neki čovek iz grada, te on vaskrsnu na očigled svih prisutnih. Od tog dana Pravoslavna Crkva praznuje taj događaj 14 septembra kao Krstovdan. Mnogi neznabožci priđoše hrišćanskoj veri, a Časni Krst bi stavljen u srebrni kovčeg radi čuvanja i poklonjenja. Ova sveta carica se upokojila 327 godine u 80. godini života. Sveti car Konstantin, blagočestiv i darežljiv, poživeo je još 10 godina od upokojenja svoje majke, te se i on predstavi Bogu 337 godine u 65. godini života. Njegovo sveto telo preneto je u Carigrad i sahranjeno po njegovom zaveštanju u crkvi Svetih Apostola u Carigradu. I danas, posle toliko godina, Sveti ravnoapostolni Car živi beskonačnim životom u večnom Carstvu Hristovom, pomažući mnogima koji ištu od njega i Jedinoga Boga pomoć i isceljenje… (SPC)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here