SŠ “SVETI SAVA” – DANAS KRAJ PRVOG UPISNOG ROKA

0
2138

Mesta za 180 učenika, upisano 106

Bujanovac, 5.jul 2017. (BuPress) – Svršeni osnovci su rekli svoje želje, njihov sveukupni uspeh, broj bodova i kriterijumi srednjih škola, usmerili su ih prema onome što su napisali da bi hteli da uče naredne tri ili četiri godine. Iako ima mesta za 180 učenika, u prvom upisnom krugu u Stručnoj školi “Sveti Sava” upisalo se njih 106. Za treći i četvrti stepen školovanja. Za drugi upisni krug ima slobodnih mesta gotovo za sve smerove i obrazovne profile u četvrtom i trećem stepenu obrazovanja. Osim za obrazovni profil medicinska sestra – vaspitač, jedino popunjeno odeljenje sa 30 đaka, koliko je i predviđeno. Za kompletno popunjeno odeljenje smera finansijski administrator nedostaje četi iučenika, upisalo se do sada njih 26. Povratak smera ekonomski tehničar zadovoljno je dočekalo 18 učenika, koliko ih se upisalo. Slobodnih mesta ima za još njih 12. U odeljenju budućih mašinskih tehničara ima 15 upisanih. Ima mesta za još toliko.
Za treći stepen školovanja, za buduća proizvodna zanimanja i zanate, za gotovo osigurano radno mesto posle završene škole, gotovo da i nije bilo zainteresovanih!!!  Kao da roditelji i učenici nisu ozbiljno shvatili ponudu koju je škola istakla, smatrajući valjda da je bolje da sede kod kuće i čekaju “državni posao” nego da odmah počnu da  sami zarađuju…!? A škola je ponudila obrazovni profil zavarivačza 15 učenika, toliko i za profil mašinbravar. I za njih 30 obezbeđena radna mesta po završetku školovanja, u ovdašnjem “Megalu” i vranjskoj “Alfi”. Iako je za profil zavarivač ušao u dualno obrazovanje, kao veoma cenjen i tražen, upisalo se samo 4 učenika. Za mašinbravara nije bio zainteresovan nijedan. Kako ističe Biserka Jović, direktorka škole, treba očekivati da Ministarstvo prosvete ne dozvoli formiranje jednog ovakvog odeljenja zbog neobjašnjive nezainteresovanosti učenika! Za obrazovni profil poslastičar prijavilo se samo 2 učenika, od 15 koliko je bilo predviđeno, oni će biti prebačeni na obrazovni profil kuvar, uz prepotuku Školske uprave i pristanak roditelja, gde je predviđeno takođe 15 učenika, a upisano ih je 11. Sa ovo dvoje biće ih 13, tako da su ostala samo dva nepopunjena mesta.
Hoće li sva nepopunjena mesta biti popunjena u drugom upisnom krugu – ostaje da se vidi. Vidljivo je da mladi izbegavaju proizvodna zanimanja, da će više od 20 koji su završili OŠ u Bujanovcu nastaviti srednjoškolsko obrazovanje u Vranju, neki i dalje od Vranja.
– Iskreno, nisam očekivala da svih 180 mesta budu popunjena, ali sam verovala da će 130  sigurno biti u ovom upisnom roku, konstatuje direktorka Jović.
Foto:BuPress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here