„VITEZOVI ZDRAVLJA“ DOVODE EVROPU U BUJANOVAC

0
2023

Pobednici srednjoškolskog takmičenja kreću u realizaciju projekta

Od 1.septembra priprema zdravog obroka u đačkoj kuhinji

Bujanovac, 18.maj 2017. (BuPress) – Pobednosnim hodom su prošli kroz Niš u polufinalu, pre nekoliko dana i kroz Novi Pazar, u finalu srednjoškolskog takmičenja u okviru kampanje „Evropa, to si ti“, koju finansijski podržaju Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES. Najbolji su predstavnici jugoistočne Srbije, u konkurenciji 20 škola. Tim „Vitezovi zdravlja“ iz ovdašnje Stručne škole „Sveti Sava“ osvojio je novčanu nagradu od 100.000 dinara, koja će biti osnova za dalju realizaciju njihovog projekta, jednog od 25, koliko ih je prezentovano u okviru ovog svojevrsnog takmičenja.
…Prepune lepih utisaka, presrećne zbog pobede i osvojene nagrade, Anđela Milosavljević i Nada Demirović, učenice III godine, baš su se lepo snašle na konferenciji za novinare upriličene u čast pobede „Vitezova zdravlja“. Svesne da su na najbolji način odradile svoj deo posla u okviru školskog projekta. Kviz znanja o EU nije ih mnogo namučio. Jer, dobro su se pripremile.
– Ispunile smo obećanje, dobro smo se pripremile, učile smo i uspeh nije izostao. Jeste, imala sam tremu, blažu nego u polufinalu, ali je bila prisutna, istakla je  Nada, a Anđela dodala da je to bila pozitivna trema. Znale smo odgovore na sva pitanja. Od svih učesnika jedino nas dve smo znale. Naravno, presrećne smo zbog izuzetnog uspeha. I ponosne što smo na pravi način predstavile svoju školu i svoj tim. Imale smo podršku od svojih drugara, po povratku čestitali su nam, ma, divno se osećamo. Učestvovaćemo u svim narednim projektima, ističu gotovo u glas budući ekonomista i medicinska sestra: Anđela i Nada. I ne bi da ne istaknu kako su se lepo provele na ovom finalnom putovanju „koje nikada neće zaboraviti“. Jer, pre pobede posetile su manastire Spoćani i Đurđeve stupove, na povratku „svratile“ i na srpsku planinsku lepoticu Kopaonik…
Ivana Mitrović, profesor ekonomske grupe predmeta u školi,  vođa tima i mentor, u pravom smislu reči nosilac je projekta koji treba da školama vrati već zaboravljenu đačku kuhinju. Onu u kojoj se sprema zdrav obrok za đake.
– Naravno da smo svi u timu zadovoljni pobedom. Kako i ne bi. Prvi deo projekta je uspešno završen. Sada dolazi teži deo, realizacija. Taj deo, ako ga odradimo kakao treba, a verujem da ćemo uspeti, biće kruna svega ovoga što smo započeli. Iduće nedelje potpisujemo ugovor. Verujem da ćemo od 1. septembra krenuti u praktičnu realizaciju projekta – hraniti se zdravo. U projekat će biti uključeni svi: uprava škole, roditelji i učenici. I svi imati koristi i biti na dobitku. Mnogo očekujemo od ovog projekta, po mnogo čemu jedinstvenog ne samo na ovim prostorima. Verujem da ćemo dokazati njegovu opravdanost i potrebu za njegovom realizacijom. I njegovim dugoročnim trajanjem. I ne samo u našoj školi. Neka budemo mi prva koja kreće. Verujem da će i lokalna samouprava pokazati interesovanje i uvrstiti nas među budžetskim korisnicima. Sasvim opravdano. Ali, o tom potom, istakla je  profesorka Mitrović.
Magistar biologije, Lidija Nedić, profesorka i član bujanovačkih „Vitezova zdravlja“ veruje u ostvarenje jednog ovakvog projekta. – Definitivno morama da menjamo štetne navike oko ishrane. Ovaj projekat koji radimo je prilika da se tako nešto i desi. Zdrav obrok pripremljen u školskoj kuhinji, od svežih namirnica, povrća i voća, fantastična je stvar. Biću jako srećna ako uspemo u svemu ovome, ako Bujanovac uspe. Posetila sam nekoliko škola u Evropi, bila i u Americi. Videla kako se tamo učenici zdravo hrane. Potpuno drugačije nego kod nas. Tamo iza školskih projekata o zdravoj ishrani  u školama stoji država. Verujem da će i ovde biti tako. Želimo da Evropu dovedemo u Bujanovac, u našu školu, optimista je profesorka Nedić.
Bojan Mitić, nastavnik kuvarstva biće na velikom ispitu. Kao i njegovi učenici. Ne plaši se izazova.Uopšte ne sumnja u spremnost  da u potpunosti odgovore zadacima iz projekta.
– Verujem u svoje učenike. Biće ovo za njih prava edukacija o zdravoj ishrani. Njihov obrazovni profil potvrdiće kroz praktičan rad. Jeste, ovo je na neki način primena dualnog obrazovanja u našoj školi. Učenici će učiti i raditi. Nadam se da ćemo sve postaviti na zdrave osnove. I u potpunosti ispuniti ono što se očekuje od nas. Spremni smo, takođe optimistički zaključuje Mitić.
 Foto: BuPress

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here