DR LELA JOVANOVIĆ, NOVA-STARA DIREKTORKA BUJANOVAČKOG DOMA ZDRAVLJA

2
3543

Očekujemo razumevanje i podršku Vlade Srbije, dezinformacije pobeđujemo istinom…

Bujanovac, 29. decembar 2016. (BuPress) – Pre nekoliko dana na skupštinskoj sednici ponovo je imenovana za direktorku bujanovačkog Doma zdravlja. Većinom glasova odbornika. Nekako u isto vreme plasirana je informacija o odbijanju pružanja pomoći detetu u obližnjem Velikom Trnovcu, zbog neoverene zdravstvene knjižice. Prozvana je, naravno, u negativnom kontekstu. To je ostalo upamćeno, iako je plasirana i od nekoliko portala brže –bolje preuzeta kao „ekskluzivna vest dana“, vrlo brzo je argumentovano demantovana. Na sve to „nadovezala“ se i odluka Ustavnog suda Srbije da je gotovo sa isplatom stimulacije od 50 odsto zaposlenima u domovima zdravlja u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, čime je stavljena izvan snage 15 godina važeća posebna odluka Vlade Republike Srbije, neka su od pitanja koja se neminovno nameću u razgovoru sa dr Lelom Jovanović, specijalistom pedijatrije.
Od čega da krenemo? Neka to bude čestitka na ponovnom izboru. Čestitamo Vam dr Jovanović.
-Hvala lepo!
Iskreno, da li ste razmišljali o tome da odbijete kandidaturu za direktorsko mesto?
Iskreno, jesam o tome vrlo ozbiljno razmišljala.
Ali ste se ipak odlučili da budete kandidat. Šta je to što je presudilo?
-Dugogodišnji sam radnik, volim svoj posao, volim ovu ustanovu. U prethodnom periodu kao neko ko je na čelu jednog ovakvog zdravstvenog doma maksimalno sam se potrudila da svima nama stvorim bolje uslove za rad. Obnovila sam ceo vozni park, kompletnu aparaturu… Učestvovala, naravno, zajedno sa ostalima u svim aktivnostima koje su doprinele poboljšanju sveukupnog kvaliteta rada i većoj efikasnosti. To je prelomilo-hoću da u naredne četiri godine, u novom mandatu nastavim mnoge započete aktivnosti, želim da dam još veći doprinos.
Neko je pokušao da da „doprinos“ otvaranjem „slučaja deteta i zdravstvene knjižice“. O čemu se tu ustvari radi, koja je Vaša krivica?
-To je politika. Ja ne bih o politici. Politika me ne interesuje. Iskoristio se nekakav momenat, ko zna da li slučajno, da se plasira dezinformacija – dete je vraćeno sa pregleda, nije pregledano, što nije tačno. Dete je pregledano – to je tačno, kao što je tačno da je knjižica bila neispravna, ne neoverena. No, bez obzira na sve te neispravnosti mi smo pružili kompletnu zdravstvenu uslugu. Uprli su prstom u mene, kao ja sam izdala neki nalog da se ne primaju deca i trudnice sa neoverenim zdravstvenim knjižicama, što je čista izmišljotina, veoma opasna. Da pojasnim – dobili smo pravilnik koga se pridržavamo, a u kome nedvosmisleno piše da sva deca do 18 godina starosti i trudnice moraju da se prime i pregledaju, bez obzira na overenu ili neoverenu zdravstvenu knjižicu. To važi u celoj Srbiji. Toga se pridržavamo. Pridržavamo se Hipokratove zakletve, ona nas obavezuje, verni smo joj. Nije mi svejedno što je neko, svesno ili nesvesno svejedno, hteo da me ukalja. Ali, neistina ispliva na površinu, ne plašim se izmišljotina, znam da sam čista, suprostavljam se i uvek ću se suprostavljati argumentovanom istinom. Uvek!
Koji su to najveći problemi sa kojima se suočavate, ili ćete se tek suočiti?
-Najveći problemi su kadrovske prirode. Mislim, pre svega, na medicinski kadar, lekare i tehničare. Nemamo zamene za njih. A jedan deo njih je otišao, uskoro će još nekolicina. Ko zna kako ćemo nadomestiti njihove odlaske.
Stigla je odluka Ustavnog suda o ukidanju stimulativnog dela od 50 odsto. Hoće li ona uvećati problem oko nedostajućih kadrova?
-Sigurno da hoće. Da budemo iskreni – mnogi lekari sa strane došli su ovde zbog tog stimulativnog dela. Pristali su da rade u otežanim uslovima, daleko komplikovanijim u odnosu na druge sredine. Od 56 lekara, 29 ih dolazi na posao iz drugih gradova, Niša i južnije od njega… Mi jesmo specifična sredina, sa druge strane Koridora.
Kakva je reakcija na ukidanje stimulativnog dela? Odluka Ustavnog suda je konačna. Da li ste se nekom obratili, žalili?
-Naravno, reakcija zaposlenih je negativna. Za razliku od nekih u javnosti koji seire, u svemu ovome vide neku svoju pobedu, u stilu: „Neka komšiji crkne krava, kada je već crkla moja.“ Odluka Ustavnog suda jeste konačna. Jeste on najviša instanca. Ne postoji neka iznad gde bismo se žalili. Obratili smo se Koordinacionom telu za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa, mislimo da nam je to adresa za obraćanje. Idemo tim putem. Ne da bismo povratili 50 odsto, želimo da nas Vlada Republike Srbije razume, da donese neki oblik posebnog stimulisanja radnika u zdravstvenim ustanovama. Zašto? – Jer su nam teški uslovi rada, zdravstvena kultura ovde ne može da se meri sa onom koja je prisutna u drugim sredinama. Lekare treba privući da dođu ovde, postojeće treba zadržati.
Očekujete li pozitivan ishod?
-Ostaje nam da se nadamo. Sa naše strane činimo i činićemo sve da pacijenti ne osete bilo kakvu razliku u ponašanju „svog“ lekara, medicinske sestre, tehničara, ili bilo kog zaposlenog u našoj ustanovi. Odnos prema svima mora ostati isti – Hipokratovski…
Foto: Ž.M.BuPress

2 COMMENTS

  1. Ja neznam kako vas nije sramota, 16 godina primate platu ipo i to za koji rad, za pisanje recepta i uputa, pacijente saljete za svaku sitnicu u Vranje i jos se zalite! Sram vas bilo

  2. Neso,prvo,ne znam se pise odvojeno,s’ obzirom da si polupismen trebao da bi znas da u tom istom Domu zdravlja koji pljujes zavrsis sve sa minimalnim cekanjem,ja kao hronicni pacijent koji svakog meseca uzimam terapiju kao sav normalan kulturan svet zakazem pregled dobijem terapiju i odem kuci,uporedi samo tretman pacijenata u vranjskoj bolnici i u vranjskom DOmu zdravlja pa onda dodji ovde da pljujes po komentarima,tebe treba da je sramota a tim ljudima koji rade odgovoran posao svaka cast!I ne platu i po nego dve i po plate da dobijaju a kako to biva u nasem narodu daj Boze i da komsiji crkne krava a kada ti isti sto ste salju u Vranje budu otisli a dodju ovi sa bujanovackim,tetovskim,gnjilanskim diplomama neces moci ni uput da dobijes a recept ce ti biti misaona imenica…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here