JUBILEJ PLANINARSKOG KLUBA “ŽELEZNIČAR” IZ VRANJA

0
1886

Visokogorci opsednuti krovovima sveta

Vranje, 10.decembar 2016. (V.Pešić za BuPress) – Izložbom fotografija i promocijom knjige “Moj Everest, san i java”  zaslužnog sportiste Srbije Dragane Rajblović, u Vranju je 9.decembra uveče počelo dvodnevno obeležavanje desetogodišnjice postojanja Planinarskog kluba “Železničar 2006”.
Na sinoćnjoj svečanosti u sali Galerije vranjskog Narodnog muzeja predsednik Srdjan Stošić podsetio je da je Vranje imalo sekciju planinara još davne 1902.godine. Tek kada su osmorica entuzijasta u jednoj stolarskoj radionici osnovali klub, Vranje je dobilo respektabilnu organizaciju, koja trenutno okuplja preko 100 članova uzrasta od 7 do 77 godina.
Na tribini u Gimnaziji “Bora Stanković”, na kojoj je predstavljena knjiga “Moj Everest-san i java”, nadahnuto je o svom planinarenju govorila Dragane Rajblović, prvažena iz Srbije koja se popelana 8.850 metara najvišeg vrha sveta Mont everest na Himalajima. Zaslužni sportista i dobitnik počasnog pasoša zaslužnog gradjanina Srbije Dragana Rajblović jedina je žena na Balkanu koja se u proteklih 12 godina popela na sve krovove sveta.
– Ne može se rečima opisati osvajanje najviših svetskih vrhova. Neverovatni su to osećaji i doživljaji. Kretala sam se u zonama smrti, gde najmanja nepažnja može da bude kobna. Na Himalajima 80 odsto najviših svetskih vrhova. Čak 14 vrhova visoka su preko 8.000 metara. Za svaki uspon na krovove sveta, neophodne su višemesečne pripreme. Najvažnija je aklimatizacija, koja traje najmanje mesec i po dana. Na Himalaje prvi put sam se popela na visinu od 6.200 metara 2005.godine. Dok mogu, baviću se opasnim, zahtevnim i izazovnim alpinizmom, nezaboravnim avanturama. Planinarenje je moj stil života, izjavila je Dragana Rajblović.
Visokogorci iz Vranja popeli su se na najviše vrhove Afrike i Evrope. Svakog avgusta organizuju u Vranju planinarski maraton, na kojem učestvuje više od 200 alpinista iz Srbije. Članovi kluba markirali su u Pčinjskom okrugu više planinarskih staza u ukupnoj dužiniod 600 kilometara.
– Uredili smo korito Vranjske reke, izletište Borino brdo, očistili brojne divlje deponije smeća, izgradili četiri česme. Angažovani smo u realizaciji projekta “Evropski pešački put”. Uspešno saradjujemo sa klubovima iz Makedonije i Bugarske, ističe predsednik kluba Srdjan Stošić.
Najstariji planinar Staniša Marković podseća da su uspesima kluba umnogome doprineli lokalna samo uprava, preduzeća, ustanove, Četvrta brigada Kopnene vojske i Policijska uprava.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here