субота, јул 20, 2024

Top 5 Ove Nedelje

Related Posts

POSLE  PRIVOĐENJA AKTIVISTE ENKELA REDŽEPIJA

 

Oštra reakcija preševskog Odbora za ljudska prava

Bujanovac, 17.septembar 2016. (Bupress) – Jučerašnje privođenje i privremeno zadržavanje Enkelja Redžepija, aktiviste Odbora za ljudska prava, od strane pripadnika MUP-a Srbije – Policijske stanice u Preševu, izazvao je oštru reakciju njegovih kolega i saradnika, koji su se medijima obratili saopštenjem koje prenosimo u celosti, bez ikakvih ispravki.
Odbor za ljudska prava oštro osuđuje proizvoljno privođenje i privremeno zadržavanje u  Policijskoj stanici u Preševu njenog aktiviste g. Enkelja Redžepija od strane pripadnika MUP-Republike Srbije – Policijske stanice Preševo.
U petak 16. septembra 2016 godine, oko 14.00 časova g. Enkel Redžepi je privremeno lišen slobode  i poslat u Policijsku stanicu u Preševu od strane dva pripadnika lokalne policije, za vreme  trajanja ulične akcije u centru Preševa, preko puta zgrade SO Preševo, u okviru legalnog projekta koji se sprovodi od strane Odbora za ljudska prava uz podršku Ministarstva Spoljnih Poslova Svajcarske.
Ovom prilikom Enkelu Redžepiju uručen je  zvanični poziv policije o “prikupljanju informacija” tek nakon što je priveden  u Policijsku stanicu.
Enkel Redžepi privremeno je lišen slobode i odveden u Policijsku stanice za, kako mu je rečeno, “javno isticanje albanske zastave” , a u stvari tokom navedene ulične akcije, aktivista Odbora za ljudska prava čak nije ni isticao Albansku zastavu u njenom zvaničnom profilu, čije je isticanje u Srbiji zabranjeno zakonom, nego je u formatu A-4 izložio istorijsku genezu Albanskih zastava tokom vremena kao deo umetničkog performansa. Ovakve ilustrativne izložbe  održavane su i ranije u Opštini Preševo.
Kao i tokom prethodnih uličnih akcija Odbora za ljudska prava,  tako i vezano za ovu, građani su bili pozvani da se  u pisanoj formi obrate nadležnom Ministarstvu Vlade Republike Srbije i time izraze svoje stavove o određenoj temi. Sada je to slucaj bio sa  (ne)rešavanjem pitanja upotrebe nacionalnih simbola lokalnih Albanaca, kao obaveza koja je preuzeta “Planom od 7 tačaka” za ovo područje, koji je i zvanično prihvaćen od strane Vlade republike Srbije.
Zvanični postupak sproveden u petak 16 septembra 2016 godine, od strane odgovornih u  Policjskoj Stanici u Preševu, ukazuje na  sumnjive motive, ako se  uzima u obzir da  seu državnom zakonodavstvu, “isticanje simbola drugih država”, kvalifikuje kao prekršaj a ne krivično delo. Kao da sve to nije bilo dovoljno, pripadnici Policijske stanice u Preševu još nisu vratili zaplenjene umetničke plakate na kojima su izložene albanske zastave tokom istorije.
S tim u vezi, ostaje više nego zabranjavajući nastavak ovakvih metoda postupanja od strane bezbednosnih organa, kojima nisu postedjeni ni aktivisti Odbora za ljudska prava, kao organizacija koja se bavi monitoringom ljudskih i manjinskih prava i  koja je u svom istorijatu doživela ne mali broj slučajeva zlostavljanja, ucena i pritiska na njene aktiviste.
 Ove metode koje država sprovodi preko policije odražavaju u najboljem svetlu nedostatak reformi u sektoru bezbednosti  uopšte i nastavak prisustva državnih politika koja teže da nasilno ugase i da relativizuju svaki inicijativu senzibilizacije teškog položaja ljudskih prava na području Preševa, Bujanovca i Medveđa; čak i onda kada imaju kulturno umetnički karakter.
Ovom prilikom Odbor za ljudska prava traži od državnih organa da se umesto politike pritiska, ucena i zastrašivanje građana, preorijentiše na rešavanju političkih i društvenih problema od životnog značaja za ovo područje, uključivši tu i rešavanje pitanja nacionalnih simbola Albanaca u Srbiji, kao zagarantovano pravo Ustavom Republike Srbije.
OLJP takođe poziva sve instance i posmatračke organizacije u Srbiji da ozbiljnije pristupe postupcima  državnih organa bezbednosti u regionu Preševa, Bujanovca i Medveđa.
 Služba za informisanje Odbora za ljudska prava
 Bujanoc,  17 septembar 2016
 

Foto: BUpress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles