DESET GODINA SARADNjE VOJSKE SRBIJE SA NACIONALNOM GARDOM OHAJA

0
1427

Obostrana spremnost za dodatno unapređenje odnosa

Beograd, Bujanovac, 6.septembar 2016. (BUpress) – Komadant Nacionalne garde američke države Ohajo Mark Bartman i načelnik generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković izrazili su spremnost da se desetogodišnja uspešna saradnja dodatno unapredi.
Diković je novinarima u kasarni „Banjica“ rekao da se saradnja vodi u okviru državnog partnerstva Srbije i SAD i da su pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije dosledno realizovali strateške ciljeve iz njihove nadležnosti. On je najavio da je poseta delegacije Nacionalne garde Ohaja prilika za razvijanje daljih oblika saradnje koji su bitni za obe strane.
To je izvrsna prilika da vidimo što smo do sada radili i da definišemo buduće oblike saradnje koji su bitni za obe strane„, rekao je Diković.
On je rekao da projekat humanitarna asistencija od 2004. godine zajednički realizuju pripadnici Vojske Srbije i Nacionalne grade Ohaja i da su od tada izgrađene i uređene brojne škole i obdaništva u Prokuplju, Lapovu, Kraljevu, Babušnici, Bujanovcu.
Diković je naglasio i značaj podrške Nacionalne garde Ohaja u prerastanju baze Jug kraj Bujanovca u regionalni centar za obuku za učešće u medjunarodnim mirovnim operacijama u svetu.
Bartman je izrazio zadovoljstvo što su pripadnici Nacionalne garde Ohaja i VS pokrenuli novu aktivnost zajedničkog pružanja medicinske pomoći stanovništvu Pčinjskog okruga u okviru projekta humanitarne asistencije.On je rekao da su u proteklim godinama u okviru istog projekta pripadnici Nacionalne garde i VS obnavljali škole u više mesta u Srbiji.
Teško je zamisliti da je već prošlo deset godina od početka saradnje, ali se radujem budućim projektima„, rekao je Bartman.
Zajedničko angažovanje mešovitih medicinskih timova Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja koji će pružati pomoć građanima, počinje danas na teritoriji Pčinjskog okruga. Akcija u okviru projekta humanitarna asistencija uključuje besplatne zdravstve ne preglede žitelja sela udaljenih od zdravstvenih ustanova u gradovima. Preglede će obavljati lekari opšte prakse, pedijatri, ginekolozi, dermatolozi, infektolozi, oftalmolozi, stomatolozi i drugi specijalisti po potrebi.
Program državnog partnerstva Srbije i Ohaja realizuje se na osnovu potpisanog Sporazuma o statusu snaga koji su 7.septembra 2006. u Vašingtonu potpisali tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić i tadašnja državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs.

Izvor: Beta, Koordinacionotelo
Foto: BUpress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here