SRPSKO ČUDO PRIRODE NA VLASINSKOM JEZERU

0
1529

Plutajuće ostrvo „Mobi dik“ mami i preti

Galije opasne za decu

VLASINA, 5.septembar 2016. ( Veselin Pešić za BUpress“) – Najveće plutajuće ostrvo  “Mobi dik” na Vlasinskom jezeru, koje su jak vetar i visok vodostaj posle 20 godina dogurali do obale, tri meseca je jedinstvena svetska atrakcija i magnet za domaće i turiste iz evropskih zemalja..
vlasina-2-ostrvo-mobi-dik-foto-v-pesicSrpsko čudo prirode privlači veliku pažnju fotografa i kamermana, ali i znatiželjnika koji bi da prekrše zabranu, kroče na ostrvo i prošetaju neobičnom veoma opasnom plovećom galijom od treseta. Tabananje na plovećem ostrvu zabranjeno je zbog opasnosti od propadanja u hladnu jezersku vodu duboku preko četiri metra. Zbog opasnosti od tragičnih posledica, “Mobi dik” je od juna danonoćno  pod nadzorom  “rendžera”, čuvara zaštićenog Predela izuzetnih odlika “Vlasina”.
Rukovodilac zaštićenog Predela izuzetnih odlika “Vlasina” Novica Stanković ističe da se posle više od dve decenije  “Mobi dik” približio obali prvih dana juna. Od tada je u fokusu velike znatiželje turista, posebice dece i omladine. Velika opasnost preti deci, jer je ostrvo doplovilo do Hotela “Vlasina”, gde se nalazi najveća plaža na najvećem srpskom jezeru. Mesto gde se “nastanio” Mobi dik je najveće stecište kupača o ribolovaca.
vlasina-1-ostrvo-mobi-dik-foto-v-pesic– Zbog hidrometeoroloških prilika, ostrvo ostaje ovde verovatno do januara iduće godine. Starosedeoci pripovedaju da se ovakva pojava ne dešava često. Desilo se posle 20 godina da vetar i vodene struje doguraju “Mobi dik” do obale. Ljudima je zabranjen boravak na plutajućim ostrvima jer mogu da propadnu i utope se. Kad hodate ostrvima od treseta imate osećaj da šetate po oblacima. Ploveće busenje trave od treseta ugiba se i meko je pod nogama. Osećaj je kao da se gazi po nekom tepihu ili velikom vazdušnom dušeku. Ostrva su debljine od 30 do 60 centimetara. Pod strogim su režimom zaštite. Boravak na njima dozvoljen je samo istraživačima, rekao je Stanković.
Predsednik Skupštine opštine Surdulica i narodni poslanik Novica Tončev podseća da je na Vlasinskom jezeru tridesetak plovećih ostrva od treseta.
vlasina-7-ostrvo-mobi-dik-foto-v-pesic Razumljivo je što prirodni svetski fenomen u zaštićenoj ekološkoj baštini Vlasine ptivlači veliku pažnju znatiželjnih turista, što lokalna samouprava mora pametno da materijalizuje. Čari Vlasine, srpskog turističkog bisera, još nismo dobro iskoristili. Akumulacija jezera stvorena je 1949.godine. Punjenjem akumulacije vodom reka i pritoka sloj treseta se sadna odvojio, isplivao na površinu i stvorio ploveća ostrva. Ona su svetska retkost i prava atrakcija za turiste. Na ostrvima rastu retke vrste biljaka i žive nesvakidašnji primerci ptica i insekata. Za stvaranje plutajućih ostrva bilo je potrebno više od 5.000 godina, rekao je Tončev.
Geografi u Surdulici podsećaju da su ostrva nastala od podvodnog bilja izraslog na tresetu, koji se u velikim parčadima otkinuo sad na jezera i isplovio. Na jezerima se nalaze vrbe i breze, zbog čega izgledaju kao prave pokretne oaze, a još i plutaju. Pokreću ih vetrovi prilikom podizanja vodostaja jezera. Ploveće ostrvo “Mobi dik” široko je 250, dugo 400 metara. Ukupna površina svih ostrva na jezeru premašuje osam hektara.
Foto: V.P.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here