NASTAVLJENO SNIMANJE FILMA U VRANJU

0
2587

„Zone“ u Koštaninoj varoši

Vranje, 28.avgust 2016. (Veselin Pešić za BUpress) – Kultna Baba Zlatina ulica u Vranju, u kojoj je detinjstvo proveo najveći srpski realista Borisav Stanković, 27.avgusta bila je zatvorena za saobraćaj.
vranje-32-borin-kuca-foto-v-pesicU spomen- kući tvorca Koštane, Mitketa, Sofke,Tašane i drugih antologijskih likova srpske književnosti, u ambijentalnom koloritu starog Vranja, od 13 do 20 časova snimane su najznačajnije enterijerne scene  filma “Vrati se, Zone”. Lepa Zone, kujundžija Mane i  drugi tumači filmskih uloga stanovaće u zgradi Selamluka Pašinih konaka i Borinoj kući od 25.avgusta do 1.septembra.
Jedan od najboljih srpskih reditelja mladje generacije Jug Radivojević preselio je glumački ansambl iz Novog Pazara u Vranje, gde je odrastao i načinio prve pozorišne korake. Da se u Vranju radi žestoko, potvrdio je glavni protagonista Milan Vasić, alijas kujundžija Mane, koji je rekao da je snimanje ispred zgrade Selamluka, u kojoj se nalazi Narodni muzej, trajalo 26.avgusta čak do dva sata iza ponoći.
vranje-4-glumci-i-vlasti-foto-v-pesicNovi film o Zoni Zamfirovoj je priča o bračnom životu od 1905. do 1908.godine. To je spoj melodrama i mentaliteta ondašnje čaršije. Priča je to o beloj kugi, mnogim životnim kodeksima koji su se poštovali. Nastojimo da upečatljivim filmom publici približimo davne godine, ljubavne i druge dogodovštine protagonista ekranizovane priče. Nastavak filma “Zona Zamfirova” snima se u osam gradova da bi se oživeo  duh varošica juga Srbije iz tog perioda. Originalna priča o ljubavi Zone i Maneta nije se odigrala u Nišu, kako je to naveo Stevan Sremac, već u Prištini. Priču o Zone i Manetu čuo je komediograf Branislav Nušić, koji je radio kao konzul u Prištini. On je ispričao Stevanu Sremcu, koji je od toga napisao roman. Umesto Prištine, Nušić je radnju je preselio u Niš, jer to nije bilo vreme kada su takve stvari o Zone i Manetu mogle da se prepričavaju, rekao je Jug Radivojević.
vranje-2-mane-i-zone-foto-v-pesicGlavne uloge reditelj je poverio Milanu Vasiću i Brankici Sebastijanović. Medju 64 glumca i 400 statista, uloge u nastavku najgledanijeg srpskog filma “Zona Zamfirova” dobili su Ljiljana Dragutinović, Milan Lane Gutović, Tanja Bošković, Rada Djuričinm, Gorica Popović, Milan Kalinić i drugi. Do oktobra biće završen deo filma u kojem se radnja odvija u Beogradu, gde se Mane i  Zone sele posle venčanja. Premijera filma “Vrati se, Zone” zakazana je za 24.januar 2017.godine u Beogradu.
vranje-1-glumci-u-zoni-zamfirovoj-foto-v-pesicRad na filmu Juga Radivojevića počeo je 2013.godine, ali je snimanje ažurirano tek kada se osam lokalnih samouprava obavezalo da finansira snimanje. Publika će u filmu videti šta se desilo sa Zone, ćerkom bogatog hadži-Zamfira i siromašnog kujundžije Maneta posle nekoliko godina braka. Šta je bilo posle, tema je filma “Vrati se, Zone”, nastavka najgledanijeg domaćeg filmskog ostvarenja koje je režirao Zdravko Šotra.
U Vranju sam proveo 15 godina. Prve glumačke korake napravio sam u vranjskom Pozorištu “Bora Stanković”. Srećan sam i ponosan što ponovo sniman u Vranju. Kao domaćin osećam veliku odgovornost o tremu da opravdam poverenje sugradjana. Moja uloga je veoma zahtevna i odgovorna, ističe Milan Vasić.
Mlada glumica Brankica Sebastijanović rekla je u dvorištu muzej kuće Bore Stankovića da je radosna što je prvi put u Vranju. Očekuje da će uspešno tumačiti lik Zone i da će film ispuniti očekivanja publike širom Srbije.

Foto: V. Pešić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here