BUJANOVČANI PROSLAVILI GRADSKU SLAVU PETROVDAN

0
1947
episkop vranjski Pahomije sa ovogodišnjim domaćinom Aleksićem

U  litijama ulicama grada više stotina vernika

Bujanovac, 12.jul 2016. (Bupress) – I ovog leta Gospodnjeg, 12. jula 2016, svoju slavu Petrovdan Bujanovčani su proslavili na način kako su to činili i prethodnih 19 godina. Uprkos činjenici da je zahvaljujući glasovima većinskih albanskih odbornika u lokalnom parlamentu, Petrovdan izbrisan (!) iz opštinskog statuta 2002.godine kao Gradska slava, u koji je zvanično upisan pet godina ranije, Bujanovčani su nastavili da slave svoju i slavu svoje crkve, pokazujući da im je negovanje i čuvanje tradicije ipak važnije od svega.
Posle svete arhijerejske liturgije u crkvi svetih apostola Petra i Pavla, koju je služio njegovo preosveštenstvo episkop vranjski Pahomije, uz sasluženje sveštenika crkvene opštine Bujanovac, više stotina vernika učestvovalo je u litijama ulicama grada. Među njima preovladavali su mladi. Bilo je tu folklorista, košarkaša, karatista, pripadnika vojske, članova udruženja Zavičajnog kluba Bujanovčana u Beogradu, ličnosti iz javnog i političkog života, gostiju iz susednih opština. Proslava hramovne slave završena je u porti crkve rezanjem slavskog kolača i trpezom ljubavi, dok je u mnogim domovima u Bujanovcu nastavljena.
Ovogodišnji domaćin slave bila je ovdašnja Predškolska ustanova „Naša radost“, od čijeg je direktora Milovana Aleksića domaćinstvo za iduću godinu preuzeo Nenad Zafirović, direktor „Bivode“.

 Foto: BUpress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here