петак, април 26, 2024

Top 5 Ove Nedelje

Related Posts

„Bog se javi – Vaistinu se javi“

Časni krst kupali Natalija Stanković i Luka Janjić

Bujanovac, 19.januar 2020. (BuPress) – Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija hrišćanske propovedi i koji se obeležava plivanjem za Časni krst u mnogim mestima u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Na Bogojavljenje, prema našem narodnom običaju, vernici izmenjuju pozdrave – “Bog se javi”, “Vaistinu se javi”. U pravoslavnim hramovima, na ovaj praznik se osveštava bogojavljenska voda koja se smatra lekovitom i zaštitom od nečistih sila i čuva se u kućama do sledećeg velikog vodoosvećenja.
U crkvi svetih apostola Petra i Pavla, danas, povodom velikog hrišćanskog praznika Bogojavljanje, u prisustvu velikog broja vernika služena je sveta liturgija. Tradicionalno, nakon liturgije i litije oko crkve, vernici su licitirali, ko će dogodine biti domaćin i imati svetu dužnost kupanja krsta. Nakon ponudjene najveće cene, od 65 hiljada dinara, Luka Janjić je preuzeo domaćinstvo za sledeću godinu a zajedno je sa ovogodišnjim domaćinom Natalijom Stanković, okupao Časni krst u svetu vodicu koja po predanju i verovanju ima isceliteljsku moć. I ove, kao i svake godine se moglo čuti negodovanje prisutnih vernika zbog prevelike cifre tokom licitiranja, koju kao početnu daje trenutni domaćin.
Praznovanje Bogojavljenja podseća hrišćane da misija Sina Božjeg nije počela njegovim rođenjem već krštenjem, jer je do 30. godine Isus živeo običnim životom drvodelje, sa majkom. Praznik Bogojavljenja (grčki Teofania) naziva se još i Prosvećenjem jer nas “događaj na Jordanu prosvećuje, ukazujući nam na Boga kao Trojicu jednobitnu”.
Foto: Bupress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles