40 – (POD) SEĆANJA: O ČEMU SE U BUJANOVCU GOVORI I ĆUTI

0
1256
Ono što se desi danas, sutra će već biti juče. Mnogo toga se dogodilo „juče“. Danas se sećamo nečega, nešto je izbledelo. Novinski tekstovi na požutelom listu mogu podsetiti na mnoga dešavanja iz naše ne tako davne prošlosti. Iz raznih oblasti života. Lepa, ali i ona koja to nisu. Ostao je trag. Neizbrisiv. Tek da se vidi  kakvi smo bili, šta smo postigli, šta smo rekli, jesmo li i koliko smo nostalgični… Bu Press će narednih dana, nedelja i meseci objavljivati bez posebnog redosleda i selektiranja po oblastima i datumima, originalne tekstove koje su svetlost dana ugledale na stranicama uvaženih srpskih štampanih medija. Radi (pod) sećanja na „juče“…

Priča o doktorkinom stanu

Bujanovac – Dogadjaj od 29. avgusta, kada je doktorka u ovdašnjem Domu zdravlja Radmila Mileusnić, zajdno sa suprugom, nezaposlenim stomatologom Dobrijem Milenovićem, njegovim rodjenim brrtom Oliverom i kumom Zoranom Miljevićem, tehničarom za medicinske uredjaje, radnikom „Srbija – turista“ u Nišu, „nasilno“ ušla u stan koji joj je pripao na osnovu ugovora o zakupu, i kasnija informacija Izvršnog odbora SO Bujanovac o „vandalskom činu“ tog i takvog useljenja zaokupljaju veliku  pažnju odašnje, ali i šire javnosti.
     U centru pažnje priča, na principu rekla – kazala, ali i zvanične informacije IO SO, jesu: dotična doktorka, inače veoma cenjena medju kolegama i pacijentima, Duvanska industrija Bujanovac, u kojoj su na osnovu dogovora sa SO doneli odluku o ustupanju svog kadrovskog stana Domu zdravlja na korišćenje tamošnjim kadrovima (lekarima) na godinu dana, petočlana porodica Bogoljuba Jovanovića, radnika DIB-a, koja se „divlje“ uselila u stan namenjen doktorki Radmili i, naravno, najbliži rodjaci Radmilinog supruga Dobrija, nazvani u informaciji Izvršnog odbora SO bandom, mafijašima, razbojnicima, huliganima i uvezenim teroristima iz Niša koji su bespomoćnog Jovanovića pretukli i „uhapsili“, maltretirali njegovu suprugu i izazvali traume kod troje maloletne dece.
     Mnogi se u Bujanovcu, upućeni u ceo slučaj, radi obvjektivne prezenracije svega što se desilo i dešava, pitaju – kome je i zašto bilo potrebno da predimenzionira „slučaj bez slučaja“, praveći od svega nepotrebnu aferu, kada sve relevantne činjenice idu u prilog doktorki Radmili koja je u zapetljanom „vrzinom kolu“ administracije i birokratije postala žrtva. No, to nije smetalo autoru informacije IO SO da Radmilu nazove lekarom monstrumom!!
     – Od svega onoga što je rečeno u informaciji IO SO tačna su samo naša imena, sve ostalo su tendenciozne proizvoljnosti – kaže Radmila Mileusnić, vidno deprimirana onim što je snašlo nju i njenu porodicu. Po njenim rečima, iako nevoljno, podnela je tužbu sudu za ivrede i maltretiranja koje je doživela. Njen suprug, umesto obećanog radnog mesta stomatologa, na koje čeka skoro dve godine (koliko se nalazi na evidenciji ovdašnjeg Fonda za zapošljavanje) kao potreban kadar i dobar student (završio studije sa prosečnom ocenom 8,08), dobio je (priča se iznudjenu) krivičnu prijavu za „vandalski upad“ u stan namenjen njemu i njegovoj supruzi i iseljavanje „divlje“ useljenog radnika Bogoljuba Jovanovića. Ništa bolje nisu prošli ni članovi „njegove bande“ iz Niša koji su pripomogli „vandalskom“ useljenju u „divlje useljen“ stan. Rodjeni brat Oliver Milenović , 20. godišnjak, dobar student na drugoj godini Pravnog fakulteta, i drug od detinstva i venčani kum Zoran Miljević.
     Interesantno je pomenuti da u informaciji IO SO stoji kako su pomenuti „članovi bande“ iz Niša uspeli da „osvoje stan“. Pominje se prebijanje Bogoljuba, lomljenje vrata i prozora, razbijanje psudja… Medjutim, prilikom sačinjavanja zapisnika o nadjenom stanju, slika je bila drugačija. Prozori su bili čitavi (sa farbom na njimaod proizvodjača). Malo je reči bilo o informaciji o tome da je jo 11. avgusta rešenjem Odeljenje za privredno-komunalne poslove SO Bujanovac, broj 360-25 naloženo Bogoljub Jovanović da se iseli iz stana u roku od tri dana. No, izvršno rešenje niko nije realizovao, i pored toga što je Jovanović u roku od mesec dana po drugi put upao „divlje“ u tudj stan.
     Ne pominje se ni ugovor o zakupu stana izmedju Doma zdravlja Bujanovac i doktorke Radmile Mileusnić, sačinjen dana 16.avgusta, zaveden pod brojem 407 i sa datumom važenja od 15. avgusta, od kada je počela da teče i zakupnina. Znači, sve je bilo regularno i doktorka Mileusnić je mogla nesmetano da se useli. Ali, Jovanović nije mislio da se iz stana iseli. Kako je pre neki dan priznao u pismenoj izjavi, na korak da se „divlje“ useli u stan naveo ga je bivši direktor DIB-a Vladimir Kostić. O prebijanju njegovom i njegove porodice ni reči!?
     Cela ova ujdurma oko kadrovskih stanova u Bujanovcu nastala je početkom juna meseca ove godine, kada sua nekim radnim organizacijama podeljeni ključevi od 15 stanova namenjenih isključivo neophpodnim kadrovima u njima, jer su gradjeni sredstvima Fonda za podsticaj razvoja nerazvijenih područja u Srbiji. Kako je bilo mnogih zloupotreba oko definisanja pojma šta je to pravi kadar, mnogi se u Bujanovcu pitaju nije li vreme da se finansijer (Fond za razvoj Srbije) na licu mesta vidi za šta je to davao pare. Takodje se dosta priča o tome da je „slučaj doktorke Radmile“ započeo u trenutku kada je na mesto direktora DIB-a izbran Mile Popović kome opštinsko rukovodstvo nije bilo naklonjeno jer je imalo svog kandidata koji je izgubio. U DIB-u radi (kao prvi saradnik novog direktora) Djordje Mileusnić, diplomirani agronom, Radmilin otac, koji u opštinskim krugovima slovi kao opozicionar. Ali, nemoguće je shvatiti da se ceo slučaj može staviti u kontekst političkog obračuna, jer je rodjeni Radmilin stric  Stevan Mileusnić dugogodišnji predsednik MZ, odbornik SO u dva mandata, član Opštinskog i Izvršnog odbora SPS, a da je kompletna porodica Mileusnić veoma uvažen u Bujanovcu.
     U medjuvremenu je Radmila kod roditelja. Opština zahteva njeno otpuštanje iz Doma zdravlja (!!!) a Bujanovčani očekuju rasplet celog ovog zamešateljstva.

      „Politika“ – 15. septembar 1994.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here