OBELEŽEN SVETSKI DAN DAVALACA KRVI

0
1423

Priznanja i nagrade za višegodišnje davaoce krvi

Bujanovac, 14.jun 2018. (BuPress) – Šesta po redu ovogodišnja akcija dobrovoljnog davanja krvi, održana u prostorijama Crvenog krsta Bujanovac, od deset koliko ih je po rasporedu, namerno je isplanirana za ovaj dan kako bi se poklopila sa Svetskim danom dobrovoljnog davalaštva krvi koje se u Srbiji obeležava od 2004. godine, u znak sećanja na austrijskog biologa I lekara Karla Landštajnera (1868-1943), koji je otkrio krvne grupe kod čoveka, što ga je preporučilo za Nobelovu nagradu 1930. godine…
Pod sloganom: “Preduzmi nešto. Daj krv, Daj sada, Daj redovno”!  Akciji se odazvalo 26 davalaca, među njima troje koji po prvi put daju dragocenu tečnost koja život znači. Po rečima dr Dragana Verijevića iz Zavoda za transfuziju krvi iz Niša, ovakav odziv je I bio očekivan.
A kada se završilo sa akcijom davanja krvi pristupilo se maloj-velikoj svečanosti: uručenju priznanja istaknutim pojedincima I kolektivima.
Bedževe za pet davanja krvi dobilo je 12-oro davalaca. Zahvalnice za deset davanja krvi dobilo je njih sedmoro. Osmoro davalaca krvi dobilo je zahvalnice za 20 puta datu krv. Zahvalnice im je uručio Memet Dalipi, član Upravnog odbora. Saša Kostić iz  Lopardinca, Branislav Milosavljević iz Levosoja i Srdjan Stanković iz Žbevca dobili su priznanja za 35 puta datu krv. Njima je nagradu uručio Alija Aslani član Upravnog odbora.
Po pedeseti puta krv su dali Bujanovčani Miodrag Milošević i Nebojša Prkić i Boban Stojković iz Lopardinca. Njima je nagrade uručio dr Nebojša Krstić predsednik komisije za zdravstvo i član Upravnog odbora.
Posebno priznanje dobio je Nenad Trajković iz Držnice za 75 puta datu krv. Njemu je priznanje uručio Dragan Nedeljković predsednik komisije za Dobrovoljno davanje krvi.
Plakete Široko srce, koje je uručio Bratislav Lazarević, sekretar Crvenog krsta Bujanovac dodeljene su:
Stručnoj školi „Sveti Sava“- u kojoj se svake godine organizuju po dve akcije za učenike i gradjanstvo. Pored obezbedjivanja prostorija i uslova za rad ekipe ZZTK Niš i Crvenog krsta Bujanovac učešće u akciji uzimaju i učenici i profesori ove škole.
Policijskoj stanici Bujanovac – čiji su članovi I Udruženja davalaca krvi PU Vranje davaoci krvi u svim akcijama koje organizuje Crveni krst Bujanovac u toku kalendarske godine u saradnji sa Službom za transfuziju krvi medicinskog centra Vranje I VMA I gde se realizuju 2 akcije samo za pripadnike policije, vojske I vatrogasnih jedinica.
Foto:BuPress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here