27 – (POD) SEĆANJA: MULTINACIONALNA VEŽBA „SIGURAN PUT 2008“

0
1103

Ono što se desi danas, sutra će već biti juče. Mnogo toga se dogodilo „juče“. Danas se sećamo nečega, nešto je izbledelo. Novinski tekstovi na požutelom listu mogu podsetiti na mnoga dešavanja iz naše ne tako davne prošlosti. Iz raznih oblasti života. Lepa, ali i ona koja to nisu. Ostao je trag. Neizbrisiv. Tek da se vidi  kakvi smo bili, šta smo postigli, šta smo rekli, jesmo li i koliko smo nostalgični… Bu Press će narednih dana, nedelja i meseci objavljivati bez posebnog redosleda i selektiranja po oblastima i datumima, originalne tekstove koje su svetlost dana ugledale na stranicama uvaženih srpskih štampanih medija. Radi (pod) sećanja na „juče“…

 Združena vežba vojnih sanitetskih službi

Bujanovac – Prostor pored Specijalne bolnice „Vrelo“ u Bujanovačkoj Banji već nedelju dana je prekriven sanitetskim šatorima i vojnim vozilima, u kojima je više stotina vojnih lekara i medicinskog osoblja, pripadnika Sanitetske službe Vojske Srbije, zatim službi Kraljevine Norveške i Makedonije.
     U toku je složena multinacionalna vežba „Siguran put 2008“, čiji će završnji deo biti  sutra održan pred najvišim državnim i vojnim zvaničnicima Srbije, a najavljen je i dolazak vojnih atašea iz 41 zemlje. Cilj „Sigurnog puta 2008.“ je da se uvežba sanitetsko osoblje lake poljske bolnice, kako bi moglo da pomogne civilnom stanovništvu na bilo kom ugroženom delu planete.
     Pukovnik Nebojša Djenić, specijalista opšte hirurgije, zamenik upravnika Vojne bolnice u Nišu i profesor na Medicinskom fakultetu, ovde je u svojstvu šefa hiruškog tima poljske bolnice.
     – Ova bolnica, vredna oko milion evra, donacija je Kraljevine Norveške našoj državi, a rezultat je naše dugogodišnje saradnje. Učestvovali smo na njihovoj vežbi koja se svake godine održava u polarnim uslovima. Sada ponovo vežbamo zajedno, sa istom opremom – kaže za naš list pukovnik Djenić.
     Na vežbi učestvuju i polaznici Škole rezervnih oficira, kojima rukovodi pukovnik dr Dragan Mikić, sa Infektivne klinike VMA.
     – Medju njima su lekari koji su završili studije, i ovo je praktično njihova završna vežba u sklopu obuke posle koje će nastaviti sa radom u vojnim ambulantama širom Srbije. Prethodnih pet dana ovdašnjem stanovništvu omogućili smo besplatne preglede, obradili smo 738 pacijenata, veliki broj ih je dolazio i zbog konsultacija. Smatram da je Bujanovac s pravom izabran kao lokacija za izvodjenje ove vežbe, jer nikada nešto slično ovde nije uradjeno. Želimo da se zbližimo sa narodom, da mu predočimo da su vrata VMA svima širom otvorena – zaključuje dr Mikić.

 „Politika“ – 19.  novembar  2008.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here