4 – (POD) SEĆANJA: DRŽAVA PODRŽALA NESVAKIDAŠNJI PROJEKAT MULTIETNIČKE SARADNJE DVA BUJANOVAČKA KOŠARKAŠKA KLUBA – SRPSKOG BSK JUNIORA I ALBANSKE ELITE

0
965

Ono što se desi danas, sutra će već biti juče. Mnogo toga se dogodilo „juče“. Danas se sećamo nečega, nešto je izbledelo. Novinski tekstovi na požutelom listu mogu podsetiti na mnoga dešavanja iz naše ne tako davne prošlosti. Iz raznih oblasti života. Lepa, ali i ona koja to nisu. Ostao je trag. Neizbrisiv.  Tek da se vidi  kakvi smo bili, šta smo postigli, šta smo rekli, jesmo li i koliko smo nostalgični… Bu Press će narednih dana, nedelja i meseci objavljivati bez posebnog redosleda i selektiranja po oblastima i datumima, originalne tekstove koje su svetlost dana ugledale na stranicama uvaženih srpskih štampanih medija. Radi (pod) sećanja na „juče“…

Projekat za budućnost

Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu i predsednik Koorrdinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medvedja, pre dvadesetak dana je u ovdašnjoj sportskoj dvorani „Mladost“ svečano označio početak rada Mini – basket škole. Posle samo dvadesetak dana ovdašnji Košarkaški klub BSK Junior, član Druge Srpske lige – Istok, ponovo se našao u žiži interesovanja ne samo ovdašnje sportske javnosti.
Mesto dogadjaja – bujanovačka „sportska lepotica“ dvorana „Mladost“. Akteri ponovo košarkaški klub BSK Junior, ministar Milan Marković, predsednik kluba Miroslav Ristić, trener klinaca i klinceza u okviru mini basket škole Nenad Stajić i Veselin  Marjanović, generalni sekretar regiona osam KS Srbije. Ali ovoga puta „pojačani“ prisustvom predsednika opštine Šaipa Kamberija, predstavnicima košarkaškog kluba „Elita“ – Selimom Selimijem i Vehidom Vehbijuom. Razlog- potpisivanje Sporazuma o dugoročnoj multietničkoj sportskoj saradnji dva sportska kluba radi održivih uslova za masovno bavljenje košarkom dece i omladine i postizanje vrhunskih rezultata ovih klubova, kao i formiranje zajedničkih ekipa za takmičenje, počevši od ovogodišnje Letnje lige.
Predvidjeni su i zajednički nastupi, razmena igrača ova dva sportska kolektiva čiji su članovi Srbi, Albanci i Romi. Oprema koju će nositi na utakmicama sadržaće nazive oba kluba, uz druge potrebne sadržaje multietničkog karaktera.
Organ upravljanja i odlučivanja o zajedničkim akcijama biće Izvršni opdbor sastavljen od četiri člana, po dvojica iz oba kluba. Sporazum od osam članova porpisali su u ime klubova Miroslav Risrtić i Selami Selimi, a kao garanti njegove potpune realizacije ministar Marković i predsednik opštine Kamberi.
Ovo je prvi ovakav multietnički projekat na ovim prostorima koji su podržali državni organi. Treba verovati – ne i poslednji. Jer, u bujanovačkoj opštini postoje i drugi klubovi u raznim sportovima i rangovima takmičenja u kojima zajedno igraju Srbi, Albanci i Romi.

 „ŽURNAL“ – 28. februar  2010.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here