петак, април 26, 2024

Top 5 Ove Nedelje

Related Posts

U CK BUJANOVAC: OBELEŽEN SVETSKI DAN DAVALACA KRVI

Priznanja za višegodišnje davaoce krvi, podstrek za nove

Bujanovac, 14.jun 2017. (BuPress) – Četvrta po redu ovogodišnja akcija dobrovoljnog davanja krvi, održana u prostorijama Crvenog krsta Bujanovac,od deset koliko ih je po rasporedu, namerno je isplanirana za ovaj dan kako bi se poklopila sa Svetskim danom dobrovoljnog davalaštva krvi koje se obeležava od 2004. godine, u znak sećanja na austrijskog biologa i lekara Karla Landštajnera (1868-1943), koji je otkrio krvne grupe kod čoveka, što ga je preporučilo za Nobelovu nagradu 1930. godine…
Pod sloganom: “Preduzmi nešto. Daj krv. Daj sada. Daj redovno”!  akciji se odazvalo 34 davalaca, među njima troje koji po prvi put daju dragocenu tečnost koja život znači. Po rečima dr Slađana Stojanovića iz Zavoda za transfuziju krvi iz Niša, koji se redovnim učešćem na ovakvim akcijama ovde, gotovo smatra Bujanovčaninom, ovakav odziv je i bio očekivan.
A kada se završilo sa akcijom davanja krvi pristupilo se maloj-velikoj svečanosti: uručenju priznanja istaknutim pojedincima i kolektivima.
Bedževe za pet davanja krvi dobilo je 17-oro davalaca. Zahvalnice za deset davanja krvi dobilo je njih šestoro. Desetoro davalaca krvi dobilo je zahvalnice za 20 puta datu krv. Zahvalnice im je uručio Šukrija Selimović, dugogodišnji davalac. Miodrag Guševski dobio je priznanjeza 35 puta datu krv. Njemu je priznanje uručio Ali Aslani.
Po pedeset puta krv su dali Bujanovčani Predrag Petrović i Snežana Petrović. Nagrade im je uručio dr Stojanović iz ZT krvi iz Niša.
Posebno priznanje dobio je Stojanča Nikolić iz Ljiljanca. Čoveku koji je sto puta dao krv priznanje je uručio Bratislav Lazarević, prvi čovek bujanovačkog Crvenog krsta, koji je tom prilikom istakao: “Za veliko poštovanje je sam podatak da je to oko 35 litara krvi. Lekari kažu da se krv daje iz humanih razloga, ali da i samom davaocu poboljšava zdravlje…”
Ne znam kakvo je moje zdravstveno stanje, valjda je dobro jer osećam veliko zadovoljstvo na samu pomisao da sam i samo jednom, od mojih sto davanja krvi nekome pomogao. Ja sam svoj cilj, zacrtan pre 25 godina ispunio, svako moje sledeće davanje krvi biće moj jubilej…” prokomentarisao je za “BuPress” Nikolić posle završetka svečanosti. A pre završetka iste uručena su priznanja “Široko srce” institucijama koje su pomogle da se akcije dobrovoljnog davanja krvi organizuju i sprovedu.
Stručnoj školi „Sveti Sava“- u kojoj se svake godine organizuju po dve akcije za učenike i gradjanstvo. Pored obezbedjivanja prostorija i uslova za rad ekipe ZZTK Niš i Crvenog krsta Bujanovac učešće u akciji uzimaju i učenici i profesori ove škole. Priznanje je direktorki Biserki Jović uručio dr Nebojša Krstić.
Domu zdravlja Bujanovac – kao zdravstvenoj ustanovi čiji radnici po samoj prirodi posla propagiraju dobrovoljno davalaštvo krvi i zdrave stilove života, a od prošle godine jedna redovni akcija se organizuje u prostorijama Doma zdravlja.
Udruženju dobrovoljnih davalaca krivi „U srcu“ Telekom Srbija-regija Jug, u čije ime je nagradu primio dugogodišnji davalac krvi I veliki aktivista Aca Veljković, radnik Telekoma.
Foto:BuPress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles