NOVA DONACIJA NEMAČKE „HUMEDIKE“ BUJANOVAČKOM DOMU ZDRAVLjA

0
1970

Hitnoj službi – najpotrebniji instrumenti i lekovi

Bujanovac, 15.februar 2017. (BuPress) – Nemačka humanitarna organizacija „Humedika“ donirala je Službi hitne pomoći u bujanovačkom Domu zdravlja lekove za hitne intervencije, hiruške instrumente, pulsni oksimetar, aparate za krvni pritisak, laserske toplomere, imobilizacioni materijal, vitaminske preparate, spatule, infuzione setove i ostali sanitetski materijal neophodan kod urgentnih slučajeva. Ovo je druga donacija nemačkih humanitaraca, prva se desila pre dva meseca, kada je „belim mantilima“ u ovoj službi uručen pokretni automatski defibrilator koji se koristi kod akutnog zastoja srca, set za reanimaciju, boca za kiseonik, 65 maski za kiseonik, 12 seta za imobilizaciju kompleksnih povreda i invalidska kolica… Ukupna vrednost donacija prelazi 8.000 evra, kaže Saša Arsić, glavni tehničar u Hitnoj pomoći, koji je zvanično primio donaciju iz ruku Kristin Šraub, predstavnice nemačke humanitarne organizacije koju finansira Bundestag i koja sarađuje sa našim Ministarstvom zdravlja.
A prvi susret i početak komunikacije bujanovačkih „belih mantila“ i nemačkih humanitaraca desio se u Prihvatnom centru za migrante u Preševu, gde se nalazila i medicinska ekipa iz Bujanovca. Arsić, kome je odlično poznavanje nemačkog jezika itekako pomoglo u toj komunikaciji i početku saradnje. I podseća: – U spontanom razgovoru sa predstavnicima „Humedike“ koji su tamo bili stacionirani, reč po reč, stigli smo do nezaobilazne teme – novostvorenim, daleko težim uslovima u kojima radimo, onoga što nedostaje našoj službi da budemo što efikasniji. Prvom, i sada drugom donacijom, posle samo dva meseca, nemačka humanitarna organizacija potvrdila je da izuzetno ceni naš sveukupni doprinosoko pružanja pomoći migrantima, od početka izbegličke krize, kada smo bili prisutni u Miratovcu i Preševu, sada u Prihvatnom centru u Bujanovcu.
Po rečima g-đice Šraub – Njihovu organizaciju čeka nova humanitarna misija, odavde odlaze u Etiopiju, smatraju da ovde više neće biti azilantske krize, da su to ti ljudi i da naše zdravstvene organizacije mogu da se nose sa tim… Ali, kako je istakla – to neće biti i kraj saradnje, naprotiv – nastaviće se…
Foto: BuPress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here