PRAZNIK FILMA – PREDPREMIJERA VELIKOG KINEMATOGRAFSKOG PROJEKTA

0
22440

Zone u Koštaninoj varoši

Vranje, 17.januar 2017. (Veselin Pešić za BuPress) – U Sportskoj hali u Vranju  19.januara biće održana predpremijera filma “Vrati se, Zone”, koji je sniman u sedam gradova Srbije i pored Vlasinskog jezera.
Vranjanci će u 18 i 21 čas prvi u Srbiji videti najnovije filmsko ostvarenje, koje potpisuju reditelj Jug Radivojević i scenarista Miroslav Mitić. Član Gradskog veća za kulturu Mića Mladenović potvrdio je da u Vranje treba da dodje 40 protagonista.
Medju protagonistima velikog projekta srpske kinematografije dolaze mlada glumica Brankica Sebastijanović (glumi Zonu Zamfirovu) i Milan Vasić, kome je poverena uloga Maneta. Zbog starih očuvanih gradjevina nastavak najgledanijeg filma svih vremena u Srbiji “Zona Zamfirova” sniman je u više gradova. Scenarista Miroslav Mitić rekao je da je snimanjem sekvenci filma u više srpskih varoši oživljen duh starih gradskih na seobina juga Srbije.
Film “Vrati se, Zone” sniman je ispred najstarije zgrade Selamluk Pašinih konaka, u dvorištu i spomen kući znamenitog pisca Borisava Stankovića. Snimanje filma trajalo je u Vranju od 25.do 31. avgusta. U Vranju je angažovano desetoro glumaca i 20 statista iz ove varoši. Medju poznatim glumcima u Vranju su bili Milan Vasić, Brankica Sebastijanović, Ljiljana Dragutinović, Ljiljana Stjepanović i drugi. Svakog dana radilo se udarnički, jer se snimalo i po 12 časova. Ukupno su u filmu “Vrati se, Zone” angažovana 64 glumca. Poznati režiser Jug Radivojević proveo je detinjstvo i načinio prve pozorišne korake u Vranju. Njegov pokojni otac Radoslav Radivojević bio je dugogodišnji direktor, reditelj i glumac u Pozorištu “Bora Stanković”.
– Drago mi je što su najvažnije filmske role snimljene u gradu u kojem sam proveo detinjstvo do punoletstva. Najviše sam proveo u kući mog najomiljenijeg pisca Bore Stankovića. Spomen kuća Borisava Stankovića je porodični dom junaka nove filmske priče kujundžije Maneta i njegove žene Zone, ćerke bogatog Hadži Zamfira, rekao je Jug Radivojević.
Zanimljivo je da se originalna priča o ljubavi Zone i Maneta nije dogodila u Nišu, kako je to naveo pisac Stevan Sremac, već u Prištini. Priču o Zoni i Manetu čuo je poznati srpski komediograf Branislav Nušič, koji je obavljao poslove konzula u Prištini. Ben Akiba je nekadašnjem gimnazijskom profesoru u Nišu Stevanu Sremcu ispričao skasku o Manetu i Zoni, koji je od podataka sastavio kultni roman.
Posle dve projekcije u Vranju, glumački karavan seli se u Surdulicu gde će gledaoci videti predpremijeru filma. Premijera filma “Vrati se, Zone” zakazana je za 24.januar u Sava centru u Beogradu.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here