RUKOVODSTVO „SIMPA“ DEMANTUJE DEZINFORMACIJE IZ BUJANOVCA

0
1041

“Simpen” kriv za opasnost od katastrofe

Vranje,14. decembar 2016 (V.Pešić za BuPress) – Menadžment kompanije “Simpo” iz Vranja odbacio je dezinformacije da je isključio grejanje Fabrici sundjera “Simpen” u Bujanovcu i prouzrokovao opasnost od ekološke katastrofe širih razmera
U saopštenju Informativne službe “Simpa” navodi se da “Simpo” nema nikakve obaveze da “Simpenu” pruža usluge grejanja, jer je reč o samostalnom pravnom subjektu. Gradjane Bujanovca 14.decembra uznemirila je i uplašila informacija portal “Vranjske” da je “Simpo” isključuio grejanje “Simpenu”. U proizvodnji sundjera “Simpen” koristi naročito opasnu hemikaliju toulen di izocijant, koja se kristališe na temperaturama nižim od 14 stepeni. Zbog toga je neophodno sve vreme obezbediti minimum grejanja. Ukoliko hemikalija zamrzne, prilikom njenog ponovnog otapanja može doći do pucanja cevi i izlivanja toulen di izocijanta, ovakav scenario mogao bi da dovede do ekološkog akcidenta ravnog katastrofi. Ovo stoga što je svetska zdravstvena organizacija ovu opasnu hemikaliju svrstala u prvu grupu otrova.
– Dezinformaciju je plasirao “Simpen”, sa kojim je “Simpo” bio u poslovnim odnosima do kraja 2014.godine. Privredno društvo “Simpo” nije u obavezi da “Simpenu” kao samostalnom pravnom subjektu pruža usuge grejanja. Vranjski “Simpo” nema uticaja na donošenje odluka ovog samostalnog privrednog društva sa 67 odsto stranog kapitala. Od rukovodstva “Simpena” zahtevano je da obustavi rad dok ne ispuni potrebne uslove za proizvodnju. Direktno je odgovoran “Simpen” što je dovedena u pitanje imovina oba privredna društve, jer je svojim postupanjem izazvao opštu opasnost i ugrozio životnu sredinu i ljudske živote u većem obimu. Treba utvrditi da li postoje uslovi za dalji rad “Simpena”, nabavku i držanje opasnih materija. Firma “Simpen” je odgovorna za obavljanje poslova za koje je registrovana. Ukoliko ne ispunjava uslove za bezbedan i samostalan rad, ”Simpen” direktno ugrožava životnu sredinu, kao i imovinu “Simpa” koja je u neposrednoj blizini, navodi se u saopštenju menadžmenta.
Rukovodstvo “Simpa” ne samo da odbacuje dezinformacije da je 28.novembra isključilo grejanje, već podseća da je u toku sudski spor izmedju ovih preduzeća. U decembru 2015.godine “Simpen” je podnelo tužbu protiv “Simpa” zbog potraživanja od 260 miliona dinara. U “Simpu” ističu da su potraživanja sporna, jer je zloupotrebom menica “Simpen” blokirao račun “Simpa”.
– Blokadom računa “Simpen” je ugrozio poslovanje “Simpa”, jer je u potpunosti onemogućio nabavku i plaćanje repromaterijala i energenata. Nabavka naftnih derivata vrši se po posebnom režimu, jer je reč o akciznoj robi. Plaćanje je moguće samo sa tekućeg računa “Simpa”, koji je “Simpen” blokirao, rečeno je u saopštenju menadžmenta “Simpa”.
U saopštenju se takodje ističe da “Simpo” u bujanovačkom “Simpenu” ima 33 odsto kapitala. Od “Simpa” bujanovačka fabrika odvojila se 2003.godine.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here