RAT SAOPSTENJIMA – PREPUCAVANJE MEDICINARA I VRANJSKOG PRAVOSUDJA

0
1073

Peticijom podržavaju osudjene lekare

Vranje, 20.novembar 2016. (V.Pešić za BUpress) – Dijana Marinković (5) iz Ćukovca kod Vranja, koja je preminula 8.januara 2011.godine na Dečijem odeljenju Zdravstvenog centra, prevrnula bi se u grobu kada bi mogla da sazna da mnogi medicinari podržavaju osudjene specijaliste dr Darka Civkarovskog i dr Slavišu Kanačkog i od pravosudja zahtevaju da preispita prestroge kazne lekarima okrivljenim za njenu smrt.
Zbog teškog dela protiv zdravlja ljudi, nesavesnog pružanja lekarske pomoći i smrti petogodišnje devojčice, Osnovni sud u Vranju je 7.novembra na po tri godine zatvora ne pravosnažno osudio otorinolaringologa dr Darka Civkarovskog i anesteziologa dr Slavišu Kanačkog. Ne pravosnažno osudjenim doktorima izrečena je i bezbednosna mera zabrane obavljanja lekarskog poziva i dužnosti pet godina posle izdržane zatvorske kazne.
U Zdravstvenom centru već tri dana aktuelno je potpisivanje “peticije zdravstvenih radnika protiv nepravednog i drakonskog kažnjavanja lekara dr Darka Civkarovskog i dr Slaviše Kanačkog”. Naš Izvor potvrdjuje da je peticiju do sada potpisalo više od 250 medicinara. Gradjanskoj inicijativi lekara, medicinskih tehničara i bolničara pridružili i pojedini radnici Zavoda za javno zdravlje. Transfuziolog dr Dušan Jovanović podržava osudjene kolege i  potpisivanje peticije, jer smatra da je presuda Osnovnog suda prestroga.
Posle izricanja presude reagovali su i saopštenjima se javnosti obratili kolegijumi ORL i odeljenja anestezije, koji su stali u odbranu kolega i zahtevaju preispitivanje presude. Sindikat lekara i farmaceuta Zdravstvenog centra obratio se predsednicima Osnovnog suda u Vranju i Apelacionog u Nišu sa zahtevom da se predmet protivosudjenih specijalista vrati na ponovno razmatranje.
– U lekarskoj profesiji, nažalost, dogadjaju se i trenuci neuspeha. Nakon izricanja presude, duboko smo zabrinuti za sudbinu svojih kolega. Zahtevamo da još jednom preispitate krivicu lekara, da budu najblaže sankcionisani, navelo je u saopštenju rukovodstvo strukovnog sindikata.
Zbog nezadovoljstva presudom, zastupnik dr Slaviše Kanačkog advokat Dragan Stojanov najavio je žalbu višoj sudskoj instanci.
– Kada politika udje u sud, Pravda izlazi kroz prozore. Neko će na osnovu ove presude da napreduje bez obzira što nije pošteno, Sud nije dobro uradio, niti je razumeo o čemu se radi, rekao je nedavno novinarima advokat Stojanov.
Zbog saopštenja strukovnog sindikata i kolegijuma odeljenja u kojima su zaposleni okrivljeni doktori reagovao je i saopštenjem se oglasio predsednik Osnovnog suda Stojadin Stanković.
– Komentarisanje sudske odluke u navedenom postupku od strane pojedinih lekara, naročito zahtev sindikata da se ponovo oceni odluka suda može se jedino shvatiti kao neprimeren pritisak i atak na nezavisnost sudije i sudstva. Prvostepena odluka suda može se preispitati samo u postupku po žalbi podnetoj u zakonskom roku. Sudija nije dužan da ikome objašnjava svoja pravna shvatanja i utvrdjeno činjenično stanje, osim u obrazloženju odluke, saopštio je predsednik Stojadin Stanković.
Foto:Privatna arhiva

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here