NA SVEČANOSTI U BUJANOVCU – URUČENI UGOVORI O DODELI BESPOVRATNIH SREDSTAVA PRIVREDNICIMA IZ BUJANOVCA, PREŠEVA I MEDVEĐE

0
1696

Za pet godina Koodinaciono telo dodelilo preko 2 miliona evra

Bujanovac, 18.novembar 2016. (Bupress) – Iz budžeta Republike Srbije preko Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, vlasnicima 15 malih i srednjih preduzeća iz ovih opština, koji su učestvovali na raspisanom konkursu, dodeljeno je preko 40 miliona dinara bespovratnih sredstava kao podsticaj daljem razvoju i zapošljavanju novih radnika.
urucenje-ugovora-sn-z-mNa svečanosti u bujanovačkom Domu kulture „Vuk Karadžić“ ugovore su im pojedinačno uručivali dr Zoran Stanković, predsednik KT, Šćiprim Arifi, Šaip Kamberi i Nebojša Arsić, predsednici opština Preševo, Bujanovac i Medveđa. Najveći iznos sredstava dobili su vlasnici firmi iz Bujanovca, njih osam oko 22 miliona dinara. Šestoro vlasnika firmi iz Preševa dobilo je 16,5 miliona, dok je iz Medveđe na konkursu „prošao“ samo jedan vlasnik malog preduzeća kome je dodeljeno 1,6 miliona dinara.
Obraćajući se prisutnima dr Stanković je naglasio da je ova dodela bespovratnih sredstava, peta po redu, dokaz koliko se misli na ove opštine, dodajući da se radi o ukupnim sredstvima od preko 2 miliona evra, „ što niko u Srbiji tako nešto nema…“On se osvrnuo i na neke primedbe učesnika koji nisu „prošli“ konkurs, objašnjavajući da su odluke donošene jednoglasno, da su u donošenju odluka, pored predstavnika KT, učestvovali predstavnici šest ministarstava i lokalnih samouprava: – Bilo je nezadovoljnih, ali je komisija koja je radila po žalbama iste odbila i potvrdila odluku. Jer svi uslovi iz konkursa moraju se ispoštovati, sva dokumenta moraju se priložiti. Nama je prioritet zapošljavanje što većeg broja ljudi. Do sada je do posla došlo preko 200 ljudi u firmama čijim smo vlasnicima dodelili bespovratna sredstva. U tom pravcu treba da se ide i u narednom periodu. Što se tiče kontrole pravilnog trošenja dodeljenih sredstava moram da istaknem da je ta kontrola permanentna – svakih šest meseci nadležne službe Ministarstva Vlade Republike Srbije sa nezavisnim ekspertom rade posete onima koji su dobili sredstva, kontrolišu nabavke aparata, mašina… U ovom trenutku imamo takve aktivnosti oko povraćaja dodeljenih sredstava iz tri firme u Medveđi, jedne je iz  Bujanovca, kod kojih je utvrđeno da nisu ispoštovali uslove iz konkursa. Ipak, velika većina privrednika je sve ispoštovala, zaključio je Stanković.
stankovic-sa-predsednicima-opstina-sn-z-mPrisutnima su se obratili i predsednici opština Preševo, Medveđa i Bujanovac Arifi, Arsić i Kamberi sa istovetnom konstatacijom da je ovakva aktivnost dobrodošla i da bi trebalo povećati iznos sredstava za ovakve namene. Šaip Kamberi je pozvao sve vlasnike firmi da nastave sa takmičenjem između sebe, kao pravi biznismeni, da učestvuju i na konkursima drugih ministarstava, da se nametnu za dobijanje sredstava i iz drugih fondova (Fond za razvoj), zaključivši da su prisutni dobitnici bespovratnih sredstava privilegovani, ali da sa privilegijama ide i odgovornost, što znači da dobijeno treba na pravi način da upotrebe, kako bismo mogli da se (iz)borimo za veći iznos sredstava…
 Foto: Ž.M.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here