DOKUMENTARNI FILM „BAZEN“ POBEDIO U BUDIMPEŠTI

0
19895

Lovorike snimatelju iz Vranja

VRANJE, 15.novembar 2016. (V.Pesic za Bupress) – Snimatelj u dopisništvu RTS-a u Vranju Sladjan Stojanović Frenki dobitnik je prve nagrade za ostvarenje “Bazen” na Medjunarodnom festivalu dokumentarnog filma “Roma life” u Budimpešti.
Ranije nagradjivani film režisera Sladjana Stojanovića iz Vranja je zanimljiva i neobična priča o malom improvizovanom bazenu na otvorenom pored Banske reke u Vranjskoj Banji, u kojem se u toploj termomineralnoj vodi zimi i leti kupaju ovdašnji Romi.
01-vr-sladjan-stojanovic-foto-veselin-pesicPočastvovan sam prestižnim priznanjem u Budimpešti, koje me obavezuje da istrajem u produkciji dokumentarnih kratkometražnih filmova. Snimio sam banjske Rome koji se kupaju u toploj bazenskoj vodi na otvorenom, peru veš, održavaju ličnu higijenu, druže se i razgovaraju o vremenima prošlim i sadašnjim. O svakodnevici, radosnim i nemilim dogodovšinama. Meštani su svojevremeno iskoristili prostor na ledini da naprave improvizovani bazen i da se u toploj mineralnoj i lekovitoj vodi kupaju na otvorenom, čak i zimi. Uprkos snegu, mrazu, ledu i debelom minusu Romima u vrićem bazenu nije loše. Nezaboravna su njihova druženja u bazenu pored Banjštice. Radori prirode u Vranjskoj Banji su izvorišta iz kojih kulja mineralna voda temperature od 94 do 110 stepeni, zadovoljan je dugogodišnji TV snimatelj i autor desetak vrhunskih dokumentarnih filmova kratkog metra Sladjan Stojanović Frenki.
vranje-73-scena-iz-filma-bazen-foto-info-pulsKućne vitrine priznatog umetnika i stvaraoca krasi petaesrak prestižnih domaćih i inostranih priznanja. Filmove Sladjana Stojanovića iz Vranja videli su ljubitelji dokumentarnog filma u stotinak zemalja sveta. U filmu “Bazen” autor i reditelj ovekovečio je neobilna druženja banjskih Roma, od kojih mnogi nemaju kupatilo pa su prinudjeni “da se za džabe banjaju u bazenu  kome zakačiše ime “perilo”. Bazen u blizini centra Vranjske Banje postaje kultno kupalište za Vasuljicu i druge pravoslavne verske praznike. U bazenu se tada porodično kupaju mnogi Romi i posle banjanja idu za slavsku trpezu.
vranje-71-scena-iz-filma-bazen-foto-v-pesicMnogi su u bazenu “perilo” izlečili reumu i druge neughodne boleštine. Kupačima je najteže kada po mrazu, snegu i ledu izadju iz vrućeg bazena. Sve je to prilježno i strpljivo zabeležila kamera majstora dokumentarnog filma Sladjana Stojanovića Frenkija. Termomineralna voda u Vranjskoj Banji najtoplija je u Evropi.

foto:V.Pešić i Infopuls

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here