IZRICANJE PRESUDE KRIVCIMA ZA SMRT DEVOJČICE

0
893

Devojcica umrla zbog nesavesnih lekara

Vranje, 6.novembar 2016. (V.Pešić za BUpress) – Krivično veće Opštinskog suda u Vranju 7.novembra u 15 časova treba da izrekne presudu lekarima Zdravstvenog centra otorinolaringologu dr Darku Civkarovskom i anesteziologu dr Slaviši Kanačkom, koje optužnica tereti za nesavesno lečenje i smrt petogodišnje Dijane Marinković iz sela Ćukovac.

Ćerka Ivane i Bojana Marinkovića iz obližnjeg Ćukovca umrla je 8.januara 2011.godine na dečijem odeljenju Opšte bolnice u Vranju. Posle prijema u Službi hitne medicinske pomoći, devojčica je bez pregleda upućena na dečije odeljenje. Izbezumljeni i uplašeni roditelji bili su prinudjeni da razvale zaključana bolnička vrata, jer se devojčica gušila. U zbrinjavanju petogodišnje Dijane Marinković na dečijem odeljenju učestvovalo je pet lekara specijalista.

vranje-55-dijana-marinkovic-foto-v-pesicDevojčica je na odeljenje primljena 8.januara 20011.godine u 2.15 sata. O smrti devojčice roditelje je u 4.45 sata obavestio dr Slaviša Kanački. Prema nalazima i mišljenjima sudsko-medicinskih odbora veštaka iz Niša i Beograda, dvojica lekara nesavesno su lečili devojčicu, jer nisu prepoznali neposrednu živptnu ugroženost deteta. Stručnjaci su naveli da lekari nisu obavili detaljne preglede iz domena svojih specijalnosti. Konstatovano je i to da optuženi lekari nisu organizovali hitan transport devojčice u operacionu salu. Nije obavljena ni medicinska intubacija zbog obezbedjenja prohodnosti disajnog puta. Lekari se nisu pripremili ni za trahotomiju u slučaju da zbog otoka postupak ne uspe.

Zbog propusta lekara i nesavesnog lečenja došlo je do potpunog zatvaranja gornjih disajnih puteva na početnom delu grkljana. Zbog toga se devojčica ugušila. Na obdukciji je utvrdjeno da je mala pacijentkinja umrla od gušenja, kao posledice jake upale grla. Zbog teškog dela protiv zdravlja ljudi roditelji preminule devojčice zatražili su da se lekarima na dalje zabrani rad.

Foto: V.P.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here