OPREMI, ZAPOSLI, POKRENI  – EU PROGRES

0
982

logo-eu-progres

 Evropska podrška privrednicima na jugoistoku i jugozapadu Srbije

Beograd, Bujanovac, 22.avgust 2016. (Bupress– Sedamnaest preduzetnika i preduzetnica, kao i mikro i malih preduzeća sa jugoistoka i jugozapada Srbije unaprediće svoju proizvodnju i otvoriti nova radna mesta uz podršku Evropske unije i Vlada Švajcarske koje su preko razvojnog programa Evropski PROGRES opredelile 253.880 evra, za ovu aktivnost, usmerenu na povećanje konkurentnosti lokalne privrede.
Preduzetnici, mikro i mala preduzeća koja se bave proizvodnjom hrane, odeće, proizvoda od metala, preradom drveta ili inženjerskim delatnostima će preko Evropskog PROGRESa dobiti opremu ili će im biti pružene savetodavne usluge koje će doprineti većoj proizvodnji, širenju tržišta i uvođenju eko ili tehnoloških inovacija.
„Evropska unija i Vlada Švajcarske su pružile podršku malom biznisu u našim programskim opštinama jer je taj sektor ključan za ekonomski rast i povećanje zaposlenosti. Podržali smo dobre ideje i pomogli da preduzeća koja već posluju i izmiruju svoje poreske obaveze razviju potencijal za dalji rast“, rekao je Grem Tindal, menadžer Evropskog PROGRESa.
izrada-biznis-plana-2Tokom trajanja javnog poziva za unapređenje konkurentnosti u privatnom sektoru Evropski PROGRES je organizovao 20 info sesija koje su okupile skoro 300 učesnika i učesnica, a organizovani su i treninzi za izradu biznis planova. Jedan od preduslova za odabir projekata bila je i spremnost privrednika i privrednica da osmisle i sprovedu  društveno odgovorne aktivnosti koje treba da doprinesu široj zajednici.
„Pored očigledne dobiti koje će zajednice u kojima posluju 17 nagrađenih preduzeća imati jer će bito otvoreno preko 40 novih radnih mesta, građani i građanke će takođe videti uticaj sprovedenih aktivnosti društveno-odgovornog poslovanja kao što su izgradnja dečijih igrališta, doniranje opreme lokalnim školama kao i doniranje proizvoda korisnika najugroženijim grupama iz zajednice“, rekla je Olivera Kostić, menadžerka sektora za unapređenje konkurentnosti Evropskog PROGRESa.
Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).
Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.
Izvor-foto: EU Progres

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here