SREĆAN RASPLET – SRPKINJA POMOGLA HRVATICI DA POBEDI RAK

0
1453

Dobile smrtonosnu utakmicu života

Vranje, 15.jul 2016. (Veselin Pešić za Bupress) – Da trnovita životna zbilja piše romane sa srećnim raspletom, potvrdjuje potresna ispovesna skaska o neobičnom prijateljstvu Vranjanke Vesne Miletić i Mirjane Davidović iz Rijeke, koje su pobedile rak.
Dugogodišnjoj novinarki Vesni Miletić život se pretvorio u strepnju i pakao  2011.godine, kada su “beli mantili” utvrdili da pati od opake crne boleštine. Posle operacije, mučnih onkoloških terapija, strahova i stresova, vedra i duhovita Vranjanka je ozdravila. Potresnu i  jezivu ispovest o teškoj borbi sa smrtonosnim kancerom Vesna Miletić je smestila izmedju korica spisateljskog prvenca “”Život sa šifrom C 20”. Zbog stravične dijagnoze, straha i nespokoja, besane dane i noći u Nemačkoj je trošila srpska snaja Mirjana Davidović iz Hrvatske, koja je od autorke iz Vranja potražila i internetom dobila beletristički vodič za obolele i njihove porodice.
vranje-6-korice-knjige-foto-v-pesicDanonoćne prepiske, saveti, govor razumljivim jezikom bolesti, brojni elektronski mejlovi, poruke i optimistička nadanja pomogli su uplašenoj Hrvatici da se ne povuče u sebe, da istraje i dobije najvažniji životni meč. Potresna prepiska pretočena u neraskidivo prijateljstvo novopečenih sestara iz Hrvatske i Srpkinje ugledala je svetlo dana u novom proznom štivu Vesne Miletić naslovljenom “Sunce i klupa”.
Kada su je obuzimale i pritiskale crne misli i slutnje, Mirjani Davidović sam bila sunce na klupi za odmor. Bila sam joj oslonac, savetodavac, saučesnik, iskreni prijatelj. Srećna sam zbog hepienda. Ima li veće radosti od saznanja da je moja prijateljica i sestra pobedila rak. Sa prijateljicom sam ponovo prošla kroz pakao. Više dnevnom prepiskom i savetima pomogla sam Mirjani da se ne povuče u sebe i da kroz moju priču više vodi računa o sebi i bolje ceni životnu svakodnevicu. Nije nam bilo lako, jer je Davidovićka po kad kad klonula, prepuštala se zlokobnim slutnjama i mislima. vranje-5-vesna-mileticOdlučno sam reagovala, jer sam dobro razumela jezik bolesti. Dobro smo se razumele, shvatile jedna drugu. Bila sam joj podršla. Bespogovorno me slušala. Bila sam joj sunce kada je u srcu osećala hladnoću. Danonoćno sam bila uz nju. Najradosniji i najsrećniji je bio prijateljski stisak ruku, poljupci i suze u Nemačkoj, gde sam deset dana bila gost srećne porodice Davidović, ponosna je Vesna Miletić.
Urednik Aleksandra Stošić smatra da je knjiga “Sunce i klupa” predivno, uzbudljivo, potresno i poučno svedočanstvo o susretu i prijateljstvu žena koje su pobedile rak, o njihovim strahovima, nadama i potvrdjenoj veri  u ljudsku dobrotu i iskrene emocije. Štivo je nezaboravno svakome ko veruje u ljudsku dobrotu, snagu prijateljstva, pozitivne vibracije i iskrene emocije.
vranje-22-mirjana-levo-vesna-desno-foto-v-m– Od uvijek sam se divila glavnim likovima u knjigama. Hvala ti Vesna što sam i ja postala jedan od njih. Hvala ti što si cijelo vreme bila uz mene, uz moju obitelj. Što si mi pokazala da iznad klupe postoji sunce. Savjet za sve zdrave: živite život! Nemojte da vas živcira kiša, jer morate nositi kišobran i gumene čizme. I ona ima svoju draž i mirisizjavila je Mirjana Davidović.
Autorka knjige dodaje da se u dvomesečnoj intenzivnoj prepisci Vranjanke i Riječanke vidi šta sve obolelom pacijentu prodje kroz glavu, sa kojim se strahovima i mislima suočava, kako se ponaša porodica obolelog i tako redom. I Vesni Miletić su mnogi pomogli kada se borila sa smrtonosnom bolešću…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here