72 – (POD) SEĆANJA: Bujanovačka politička scena

0
2282

Ono što se desi danas, sutra će već biti juče. Mnogo toga se dogodilo „juče“. Danas se sećamo nečega, nešto je izbledelo. Novinski tekstovi na požutelom listu mogu podsetiti na mnoga dešavanja iz naše ne tako davne prošlosti. Iz raznih oblasti života. Lepa, ali i ona koja to nisu. Ostao je trag. Neizbrisiv. Tek da se vidi  kakvi smo bili, šta smo postigli, šta smo rekli, jesmo li i koliko smo nostalgični… Bu Press će narednih dana, nedelja i meseci objavljivati bez posebnog redosleda i selektiranja po oblastima i datumima, originalne tekstove koje su svetlost dana ugledale na stranicama uvaženih srpskih štampanih medija. Radi (pod) sećanja na „juče“…

TEATAR APSURDA

Socijalisti pišu scenario i igraju glavnu ulogu, julovci ukrašavaju scenu cvećem i podižu zavese, mi iz opozicije montiramo kulise, dok narod u ulozi publike na sve to aplaudira
   Bujanovac-  Još uvek je nepoznanica ko će na predstojećim izborima u Buanovcu izaći „ruku pod ruku“, ko samostalno, a ko neće uopšte izlaziti. Jedino je sogurno da su socijalisti dovoljni sami sebi. Sve je ovde pod njihovom kontrolom, sve funkcioniše „kako treba“.
     „Ovako ne miriše na dobro. Centrale se prepucavaju, glože se oko nekakvih procenata, kao da je vreme za to, nikako da se slože i udruže. Socijalisti likuju i mirno se pripremaju da nastave vladavinu. Ovdašnji život političkih stranaka odvija se kao u nekom lošem pozorišnom komadu. Socijalisti pišu scenario i igraju glavnu ulogu, julovci ukrašavaju scenu cvećem i podižu zaese, mi iz opozicije montiramo kulise, dok narod u ulozi publike na sve to aplaudira, zna se kome – glavnom na sceni i u predstavi. E, naša je obaveza da taj rdjavi komad skinemo sa repertoara.“
     Ovo su razmišljanja jednog bujanovačkog opozicionara o tenutnoj situaciji na ovdanjoj političkoj sceni, na kojoj nema mesta čak ni za sestrinsku – „letnju partiju“.
     „Saradnja sa JUL-om je nešto što se podrazumeva samo po sebi. Ali, saradnja sa ovdašnjim Opštinskim odborom u kome su protivnici opštinskog rukovodtsva, nemoguća je!“-saopštavaju iz ovdašnjeg OO SPS-a.
     „Ovdašnji socijalisti su sve upropastili. Čelnici misle da je Socijalistička partija Srbije osnovana zbog njih i da u uskom krugu mogu da rade šta im je volja(!) – uzvraćaju iz OO JUL-a.
     Ta levičarska prepucavanja zabavljaju ovdašnju opoziciju koja kao da se budi iz letargičnog sna. Zna opozicija da će „ljuti protivnici“ na levici, kada za to dodje vreme, ponovo biti rod rodjeni, i u istom stroju. Zna da i ovako, bez promena, više ne ide. Ali, nikako da krene – „Zajedno“. Ovdašnji opozicionari ipak će i po cenu kršenja stranačke discipline biti zajedno protiv „nezamenljivih“. Tako bar najavljuju i nadaju se da će i „oni gore“ to isto učiniti.
     „Bilo bi to pravo rešenje kada bi članovi SPO, DSS i SRS iz Bujanovca ostavili stranačke nesuglasice po strani i zajedno izašli na izbore. Neka i dalje svako sledi svog lidera, ali neka ovi padnu“ – kaže jedan ovdašnji član DSS.
     Što se Albanaca tiče pitanje je hoće li najbrojniji stanovnici opštine Bujanovac uopšte na ovogodišnje izbore. Ako izadju mogu da računaju da će u SO ponovo imati 12 predstavnika. Za preostalih, odlučujućih 29 mesta boriće se izmedju sebe Srbi. Predstojeći izboiri se medju opozicionarima ocenjuju kao istoprijski, a medju socijalistima kao ritinski. Jer, koliko nisu spremni da prepuste vlast, najbolje ilustruje izjava, SPS poslanika Randjela Veljkovića: „Najveću odgovornost ima onaj ko je na vlasti, a odgovornost ima i opozicija, ali utoliko što i ona treba da ima odredjene programe, pa da kaže – mi imamo bolje programe, pa da se gradjani ubede u to i da onda opozicija OSVOJI VLAST. Možemo li mi socijalisti da pristanemo na to? NE MOŽEMO(!!!)
     Prava izjava za one koji moraju biti „ZAJEDNO“.

„Vranjske“ – 4. septembar  1996.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here