34 – (POD) SEĆANJA: BUJANOVČANI NEMAJU GDE DA SE KUPAJU

0
1147

Ono što se desi danas,  sutra će već biti juče. Mnogo toga se dogodilo „juče“. Danas se sećamo nečega, nešto je izbledelo. Novinski tekstovi na požutelom listu mogu podsetiti na mnoga dešavanja iz naše ne tako davne prošlosti. Iz raznih oblasti života. Lepa, ali i ona koja to nisu. Ostao je trag. Neizbrisiv. Tek da se vidi  kakvi smo bili, šta smo postigli, šta smo rekli, jesmo li i koliko smo nostalgični… Bu Press će narednih dana, nedelja i meseci objavljivati bez posebnog redosleda i selektiranja po oblastima i datumima, originalne tekstove koje su svetlost dana ugledale na stranicama uvaženih srpskih štampanih medija. Radi (pod) sećanja na „juče“…

 Ima vode, nema kupališta

Bujanovac – Mada je Bujanovac grad mineralne vode (fabrike „Heba“, Bivoda i „Prohor“), a dve reke (Južna Morava i Trnovačka reka) protiču pored njega, nema nijednog kupališta gde bi se Bujanovčani osvežili. U kućama i stanovima vode ima jedino kasno noću kada u cevi stigne dovoljan pritisak iz zastarelog gradskog vodovoda.
     Kupanje u prljavoj Južnoj Moravi i Trnovačkoj reci izbegavaju i najsmeliji i najotporniji na različite zarazne bolesti. Isto važi i za obližnje jezero.
Tako prosečnim Bujanovčanima preostaje da makar jednom nedeljno odu na bazen u 15 kilometara udaljenom Vranju, ili dvostruko udaljenijem Vladičinom Hanu. Postoji još jedna mogućnost za kupanje – Pčinja, udaljena 30 kilometara. Onima kojima i ovakav izlet na kupališta ne odgovara ostaje da se kupaju u znoju lica svog.
     Naravno, opštinski funkcioneri će ideju o gradnji bazena ili nekog drugog projekta kupališta u Bujanovcu (čišćenje jezera, Južne Morave ili Trnovačke reke) verovatno obrazlagati posle povratka sa godišnjih odmor, preplanuli i odmorni.
Bujanovčanima ostaju da piju mineralniu vodu (koje bar ima u izobilju), čekaju onu „običnu“, kada stigne  pritisak, i razmišljaju o tome zašto se njihov grad baš ovako zove, Jer, ako ovde „buja novac“, što se nešto ne izdvoji i za letnje – vodeno osveženje prosečnih ljudi. Jer ne bi trebalo baš za ozbiljno uzimati onu priču da se „južnoprugaši“ kupaju jednom nedeljno, i to najčešće subotom.
     Vrućine su nepodnošljive i u ponedeljak, utorak, sredu…Podjednako i za Srbe, Albance, Rome…

 „Politika“ – 24. jul 2007.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here