SKICA ZA PORTRET: STEFAN STOŠIĆ, NAJBOLJI STUDENT ODELJENJA SUBOTIČKOG EKONOMSKOG FAKULTETA U BUJANOVCU

0
3605

Evropo, to je ON!

Bujanovac, 18.februar 2017. (BuPress) – Za dva dana odlazi u Portugal, naredna četiri i po meseca provešće u Viseu. Na Politehničkom institutu u tom gradu odslušaće letnji semestar  u okviru studentske razmene, po programu Evropske unije – Erazmus Plus. Po povratku, čekaju ga preostali ispiti iz treće i upis u četvrtu godinu Odeljenja subotičkog Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu. Na smeru – Marketing.
Stefan Stošić, 21. godišnji Bujanovčanin, najbolji je student na ovoj visokoškolskoj ustanovi. U prepoznatljivoj zgradi znanja i multietničkog zajedništva, izgrađene sredstvima Evropske unije, Vlade Švajcarske, Vlade Republike Srbije i opštine Bujanovac, po ničemu se ne izdvaja od svojih vršnjaka: Srba, Albanaca i Roma. Osim po uspehu. U njegovom indeksu sve same desetke. Naravno, očekuje da tako bude do kraja studija. Uključujući i master.
Zahvalan je svima koji su omogućili da dobije „svoj-naš“ fakultet u gradu u kome se rodio, završio osnovno i srednje obrazovanje. Da ovde, iz dana u dan upija nova znanja. Zajedno sa starijom sestrom Jovanom i mlađim bratom Lazarom, koji su na završnoj, odnosno prvoj godini studija, na smeru – Agrarna ekonomija i biznis. Kao i Stefan,  veoma dobri studenti. Na ponos  roditelja, oca Nenada, – inspektora za privredni kriminal u penziji, i majke Maje, vlasnice privatne radnje  u kojoj punih 11 godina zajedno rade. Po smenama. Kada nisu na fakultetu. Pomažu mami. Takvi su Stošići, skromni i vredni.
– Veoma se radujem ovom putu. Biće to još jedno lepo iskustvo za mene. Družiću se sa vršnjacima iz Evrope, sveta. Svestan da ubirem deo plodova mog učenja, marljivosti i jasno zacrtanog cilja. Prošle godine sam proveo dve nedelje u Letnjoj školi CEEPUS (CENTRAL EUROPEAN EXCHANGE PROGRAM FOR UNIVERSITY STUDIES) na Univerzitetu u Pečuju, u Mađarskoj. U okviru programa EU, pod Tempusom. Pored druženja sa vršnjacima iz Srbije, bilo ih je petoro, upoznao sam i uspostavio dobre kontakte sa studentima iz Hrvatske, Italije, Francuske, Holandije, čak i iz Kine. Bila je devojka iz Čilea koja je upisala studije u Mađarskoj. Pored „utvrđivanja“ znanja iz engleskog, video sam i osetio koliko mladima iz zemalja članica, znači ta povezanost i ujedinjenost kroz Evropsku uniju. Lično sam se uverio koliko je značajno naše pristupanje velikoj evropskoj porodici. A na taj dvonedeljni izlazak iz zemlje prijavio sam se posle predavanja Ivane Vujkov, šefice kancelarije za međunarodnu saradnju Univerziteta u Novom Sadu i Naima Leona Beširija, izvršnog direktora Instituta za izvršne poslove Instituta za evropske poslove i člana Tima Evropa. Proširili su mi vidike. Shvatio sam poentu … ne otići iz Srbije da bi je zaboravio, naprotiv, usvojiti neka nova znanja, iskustva i „sutra“ ih primeniti na najbolji način u svojoj zemlji i okruženju u kome živite…, kaže Stošić. I dodaje da ga je frapirao podatak da preko 70 odsto mladih nije putovalo izvan granica Srbije, da je skoro 50 odsto nezaposleno i da samo 10 odsto ukupne populacije ima visoko obrazovanje. Da na sve ove izazove odgovaraju programi Evropske unije za studiranje, kao i razmene i sticanje radnog iskustva u nekoj od članica EU. Iskustva i znanja stečena na ovaj način omogućiće bolje poslove i kvalitetniji život… A to treba maksimalno iskoristiti. I drastično smanjiti neumoljivo tačne i zastrašujuće procente…
Stefanu Stošiću će ovo biti prvi put da ovoliko dugo bude izvan Srbije. Ipak, zna da će se brzo navići na ovo najduže odsustvovanje iz kuće. Biće u društvu sa onima koji ne prave distancu između sebe, koji se razumeju i „kada ne govore“, koji ni jednim gestom ne pokazuju da nekoga mrze zbog toga što je „odatle“, govori drugim jezikom, pripada drugoj naciji, kullturi. Takve podeljenosti nema. To je bogatstvo, pozitiva, nikako nekakav „hendikep“.
– Mladi su usresređeni na stvaranje lepše budućnosti. Srbija čini dobre poteze ekonomskim reformama, stvara ekonomsku i političku stabilnost, nesumnjivo, svakog dana je sve bliže članstvu u Evropskoj uniji. Nama je najbitnije da učinimo nešto za sebe, za Srbiju, to je nešto što ostaje. Obrazovanje je na prvom mestu. Mladi imaju viziju budućnosti, imaju svoju misiju promene svesti i ukorenjenih navika da, ako nam je danas dobro, ne može biti i bolje. Itekako može! Samo se treba malo više potruditi, demantovati sebe kada je to potrebno, okrenuti se izazovima pred kojima se nalazite i prevazilaziti ih radom. I samo radom, ističe Stefan Stošić, dobitnik nagrade Fondacije Carlsberg i Dunđerski, stipendije za podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Novom Sadu, nagradu istog Univerziteta (sertifikat) za postignute izuzetne uspehe u dosadašnjem studiranju. Na sve to skromno zaključuje: „Meni su nagrade svakodnevne pohvale i ukazivanje na uspeh, kako od profesora i asistenata, tako i od bilo koje osobe sa kojom sam u konverzaciji. Kao što je sada slučaj sa Vama“.
Evropo, to je ON!
Foto: BuPress

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here